Het belang van video SEO
Naast techniek vormt goede content de basis voor SEO. Eenmaal je de juiste inhoud hebt verzameld, ga je er gemakkelijk mee aan de slag. Maak niet enkel gebruik van standaard teksten, maar zet ook in op videoboodschappen. Zo lonen jouw inspanningen in één klap op verschillende kanalen.
Ontdek alles over video SEO als onderdeel van jouw online marketingstrategie. SEO zorgt voor meer klikken en weergaven en dus op lange termijn voor een groter bereik en hogere omzet. Hieronder bespreken we de kenmerken, de tools en het succes van video SEO. Zet je schrap om mee op ontdekking te gaan door onze flitsende content.
Wil je ons team rechtstreeks inschakelen om jouw video SEO te optimaliseren? Dat kan. Wij delen onze expertise graag met jou.
Belangrijke onderdelen voor efficiënte video SEO
Video’s vormen een gigantisch onderdeel van onze huidige technologie. Ze flitsen door onze informatiekanalen en bereiken in een mum van tijd een significant aantal kijkers. Met videocontent trek je snel en eenvoudig de aandacht van jouw doelpubliek. Je spreekt letterlijk hun taal en houdt hun aandacht beter vast, waardoor ze langer op jouw pagina blijven hangen.
Baseer je op de juiste SEO strategieën om jouw video’s online vindbaar te maken. En zet in op precieze technieken om meer verkeer aan te trekken naar je website of andere kanalen. Want ook video’s verschijnen tussen de standaard zoekresultaten op Google. Kijk maar naar ons voorbeeld over ‘SEO webinar’:
4 belangrijke stappen van video SEO
Net zoals bij traditionele SEO, houd je bij video SEO ook rekening met een aantal belangrijke onderdelen. Deze bepalen jouw prestaties binnen de zoekmachines. Bekijk hieronder volgende elementen aandachtig voor je aan de slag gaat met het creëren van videocontent.
1) Zoekwoordenonderzoek
Voor je een video opneemt en daarna ook deelt, start je met een zoekwoorden onderzoek en bepaal je exact wie jouw doelgroep is. En met welke zoektermen zij ten strijde trekken bij de zoekmachines. Bepaal welke zoekwoorden veel zoekvolume bevatten en verwerk deze, waar mogelijk, in jouw video’s. Zo vertel je exact aan Google waar jouw video over gaat en weet de zoekmachine wanneer hij jouw content moet matchen aan een bepaalde zoekopdracht.
2) Optimalisatie van metadata
Metadata geven de juiste inhoud door aan Google. Enkel zo weet de zoekmachine perfect waar jouw pagina en content over gaan en linkt hij ze aan de relevante doelgroep. Let hierbij op volgende elementen:
- Het internet ligt bezaaid met videocontent. Spreek jouw gebruikers dan ook aan met een allesomvattende titel die aanspoort om door te klikken. Wees origineel en val op tussen de massa.
- Verwerk jouw zoekwoord in de titel en plaats hem bij voorkeur vooraan.
- Maak een omschrijving met meer details over je video. Laat aan jouw gebruikers weten wat ze leren uit jouw content en wat ze te wachten staat. Vergeet ook zeker niet je zoekwoord en eventuele synoniemen te vermelden.
- Voeg de juiste tags toe aan je video. Zo begrijpt Google de inhoud van jouw videoboodschap beter. Wij gebruikers zien de videobeelden met onze eigen ogen en begrijpen waarover de inhoud gaat. Google baseert zich enkel op woorden en heeft dus concrete informatie nodig.
3) Video-inhoud en structuur
Bepaal vooraf heel concreet wat je wilt zeggen in jouw boodschap. Leg jouw doel vast en stippel uit hoe je dit aanpakt. Denk ook na over mogelijke andere video’s die aansluiten bij jouw pagina en welke onderwerpen je nog bespreekt in de toekomst.
- Speel in op de zoekintentie van je publiek. Hebben jouw gebruikers vooral nood aan een duidelijke uitleg, bijvoorbeeld over de werking van een bepaalde installatie? Dan leg je de focus op informatieve video’s. Of zoekt jouw doelgroep inspiratie voor een bepaalde toepassing, bijvoorbeeld hoe ze jouw nieuwste mascara best aanbrengen? Dan vormen tutorials dé oplossing. Creëer altijd relevante content die gericht is op jouw gebruikers. Zo blijven zij langer geprikkeld en zoeken zij geregeld naar nieuwe content op jouw pagina.
- Sluit jouw boodschappen af met een overtuigende Call to action (CTA). Adviseer je gebruikers bijvoorbeeld om contact op te nemen voor een vrijblijvende offerte. Leid ze naar de webshop-pagina om een bepaald product aan te kopen. Of geef ze inspiratie om door te klikken naar andere video’s op jouw pagina.
- Voeg jouw video’s toe aan de sitemap van je website, zeker wanneer je meerdere video’s post. Zo geef je de zoekmachine inzicht in welke video’s horen bij welk bepaald onderwerp of zoekwoord. Het concretiseert de content cluster van je pagina en verhoogt je ranking op de SERP.
4) Deel jouw video
Plaats je video sowieso op je eigen website. Zo bied je je bezoekers relevante content aan en verhoog je de kans dat ze blijven plakken op je pagina. En deel hem in jouw blogs en nieuwsbrieven.
Focus je op een groot bereik? Plaats je video dan ook op YouTube en optimaliseer met YouTube SEO. Voeg altijd een link van deze URL toe aan jouw website en stuur bezoekers vanuit jouw pagina naar het uitzendkanaal. En andersom. Doe je dit niet, dan laat je het succes van linkbuilding en backlinks liggen.
Post jouw video’s op je sociale media kanalen en zorg altijd voor een link naar jouw eigen pagina. Zo stimuleer je bezoekers om door te klikken naar andere relevante inhoud en verhoog je jouw website autoriteit.
Visuele en technische elementen van jouw video
Thumbnail
Eerst even uitleggen: een thumbnail is een miniatuurafbeelding die weergeeft waarover jouw video gaat. Het is een soort van teaser die de titel aanvult en kijkers overtuigt om door te klikken. Creëer zelf jouw thumbnail en bepaal wat Google toont aan potentiële bezoekers. Gebruik bij voorkeur felle kleuren die opvallen en zet het onderwerp en zoekwoord van je video centraal.
In de thumbnail uit ons eigen YouTubekanaal gebruiken we een felle en opvallende kleur die onderdeel is van onze branding.
Als gebruiker zie je de titel en weet je meteen waarover de video gaat, namelijk SEO in 2024. De looks van deze thumbnail sluiten aan bij die van Digital Climax, inclusief de afbeelding van ‘ons raketje’.
Ondertiteling van je video
Voeg ondertiteling toe aan je videoboodschappen. Op deze manier verschijnen de gesproken woorden onderaan in beeld als tekst. Zo verhoog je de gebruikservaring van je video en maak je hem toegankelijker voor een groot publiek. Denk maar aan slechthorenden of gebruikers die hun video bekijken zonder geluid.
Gebruik een programma zoals Kapwing om ondertiteling toe te voegen aan je video. Maak een account en log in. Voeg een nieuwe video toe en selecteer het juiste bestand. Eenmaal je video is geüpload, klik je op ‘subtitles’ en daarna voor ‘auto subtitles’. Kapwing voegt nu ondertiteling toe aan je video. Let wel, de technologie van spraakherkenning staat niet stil, maar toch controleer je best zelf even over de ondertiteling juist is.
Transcribeer jouw video
Ook videotranscriptie vormt een belangrijk onderdeel bij video SEO. Net zoals bij je ondertiteling zet je hier video-audio om naar tekst. Je geeft deze woorden niet rechtstreeks weer in je video, maar wel als geschreven tekst onderaan in de beschrijving. Of als apart bestand.
Je weet het of je weet het niet, maar Google begrijpt inhoud het best in geschreven vorm. Vertaal jouw bewegende beelden naar duidelijke en concrete teksten, inclusief zoekwoorden. Zorg ervoor dat de zoekmachine exact begrijpt waar jouw video over gaat en de inhoud dus beter kan crawlen.
Voeg een korte samenvatting van je transcriptie toe in de beschrijving van je video en help Google jouw gesproken worden te begrijpen. Hoe meer de zoekmachine van jouw content begrijpt, hoe beter hij jouw pagina’s indexeert en vervolgens ook rankt. Voeg eventueel een link van de volledige transcriptie toe aan de beschrijving onderaan je videoboodschap.
Zorg zelf voor een transcriptie in Word. Open een nieuw document en selecteer rechts bovenaan de functie ‘dicteren’ en daaronder ‘transcriberen’. Kies je taal en selecteer de optie ‘audio uploaden’ of ‘opname starten’. Bij die eerste voeg je je video toe, Word start met de transcriptie naar het Nederlands. Of kies voor opname starten en laat ondertussen jouw video lopen. Word neemt de audio over en zet deze om naar geschreven tekst.
Tip
Hierbij twee voorbeelden die het maken van je video en het analyseren ervan vergemakkelijken:
- Canva (gratis tool) voor het ontwerpen van unieke thumbnails
- Ahrefs voor een zoekwoorden- en concurrentenanalyse: haal heel wat belangrijke informatie uit deze tool zoals zoekvolume en inzicht in je concurrentie. Lees hier meer over het gebruik van Ahrefs.
Meet het succes van video SEO
Je steekt tijd in het opnemen en bewerken van video’s, overloopt alle stappen om alles correct in te stellen en je verdeelt jouw boodschap op één of meerdere kanalen. Dan weet je uiteraard graag hoe goed jouw video’s scoren. Ontdek hoe je ze analyseert in Google Search Console en YouTube Studio.
Analyses in Google Search Console
Binnen de Google Search Console filter je jouw resultaten wel handig op basis van videobestanden. Bekijk zo hoeveel gebruikers jouw video aanklikken of hoe hoog de gemiddelde Click-Through Rate (CTR) is. Let wel, binnen de Google Search Console voer je enkel analyses uit met betrekking tot video’s van je eigen website.
SEO, ook belangrijk bij jouw video’s
Het gebruik van video’s smukt jouw SEO strategie op. Je entertaint niet alleen jouw doelpubliek, je informeert ze op een heldere en authentieke manier. Bovendien horen en zien sommige gebruikers liever iets dan het zelf te lezen.
Ga eerst op zoek naar hét zoekwoord voor jouw boodschap, verwerk het in je overtuigende titel en aantrekkelijke thumbnail en zorg voor een correcte transcriptie. Videocontent levert jou als ondernemer alleen maar voordelen op als je je baseert op goede video SEO. Het verhoogt jouw websiteverkeer en -autoriteit, wat voor een beter resultaat zorgt op de SERP.
Krijg je graag ondersteuning van een ervaren regisseur als het gaat over (video) SEO? Neem dan contact op met Digital Climax.