SERP

SERP is een afkorting voor Search Engine Result Page.

Het is de pagina waarin de resultaten van een zoekopdracht getoond worden aan de gebruiker.

 

Onderdelen van de SERP

Op de Search Engine Result Page of SERP vind je verschillende onderdelen terug. Omdat zoekmachines de resultaten optimaliseren voor de gebruiker, zal de SERP er niet altijd exact hetzelfde uitzien. Er wordt onder andere rekening gehouden met je locatie, browserhistorie en taal. Maar ook het constant wijzigende algoritme en de aanpassingen die aangebracht worden aan websites hebben een invloed op de SERP. Een aantal elementen komen wel altijd terug.

Gesponsorde resultaten

Gesponsorde zoekresulaten verschijnen vaak bovenaan de SERP. Voor deze resultaten betaal je een bepaald bedrag om getoond te worden wanneer mensen op bepaalde zoekwoorden zoeken. Deze advertenties kunnen ook onderaan of rechts op de SERP getoond worden.

 

Gesponsorde resultaten

Gesponsorde zoekresulaten verschijnen vaak bovenaan de SERP. Voor deze resultaten betaal je een bepaald bedrag om getoond te worden wanneer mensen op bepaalde zoekwoorden zoeken. Deze advertenties kunnen ook onderaan of rechts op de SERP getoond worden.

 

Organische resultaten

Organische zoekresultaten zijn resultaten waarvoor niet betaald is. Ze verschijnen op basis van ‘natuurlijke’ ranking door de zoekmachine. Ze worden geordend op basis van relevantie voor de zoekopdracht. Er zijn een heleboel factoren die de ranking van een zoekresultaat bepalen.

Je hebt ook Enriched Organic Results, ook wel Rich Snippets genoemd. Dit zijn elementen in de organische zoekresultaten die het gebruikersgemak verbeteren of extra informatie geven die relevant is bij de zoekopdracht. Ze vallen meer op dan gewone organische resultaten en leiden vaak tot een hogere click-through rate.

Wanneer je aan SEO doet, probeer je ervoor te zorgen dat je hoger scoort in die organische resultaten. Je investeert namelijk geen geld in advertenties om hoger te scoren. Je investeert tijd in het maken van kwalitatieve content en in het optimaliseren van je website. Scoor je goed in de organische resultaten, dan ben je op weg voor de lange termijn. Dat is een groot verschil met SEA, waarbij je voornamelijk resultaat ziet op korte termijn.

 

Visuele advertenties op de SERP

In de beginjaren beweerde Google nooit “banners” op de SERP of homepage te tonen. Maar in 2008 kwam daar al snel verandering in. Hoewel het inderdaad geen echte banners waren, werden gesponsorde resultaten en bijvoorbeeld videoadvertenties nu ook heel visueel weergegeven. Doorheen de jaren zijn er allerlei soorten visuele advertenties bijgekomen. Dat is geen verrassing als je weet dat visuele advertenties tegenwoordig 25% meer interacties krijgen dan tekstadvertenties.

 

Wat is een visuele advertentie?

Google zelf definieert een visuele advertentie of beeldadvertentie als een type advertentie dat een afbeelding bevat om je bedrijf te promoten.

 

SERP Features

SERP features zijn speciale resultaten die Google toevoegt aan de gesponsorde of organische resultaten. Een voorbeeld is de “mensen vragen ook” feature.

SERP feature mensen vragen ook

 

De SERP beïnvloeden met SEO

SEO of search engine optimalisation heeft invloed op de organische zoekresultaten die verschijnen op de search engine result page. Met SEO streef je ernaar een zo hoog mogelijke positie in Google te krijgen en dus zo hoog mogelijk op de SERP te verschijnen. Op onze website lees je alles over SEO. Deze white paper geeft je alvast de eerste 4 stappen mee om hoger te scoren in Google.

 

Opvallen op de SERP

Wil je opvallen tussen alle andere resultaten op de SERP? Zet dan in op een goede URL en uitnodigende meta tags. Je metatitel en meta omschrijving zijn van groot belang.

SERP meta

 

De Search Engine Result Page of SERP is dus dé pagina waar je alle zoekresultaten terugvindt. Je kan jouw positie op de SERP beïnvloeden door je website te optimaliseren voor SEO en zo streven naar de allerhoogste positie.

Inhoudsopgave