Ahrefs handleiding

Wat is Ahrefs?

Ahrefs is een heel uitgebreide SEO-tool. De tool geeft je inzichten in je eigen SEO en die van je concurrenten. Een van de grootste troeven van Ahrefs is de Site Explorer waarmee je het backlink profiel van websites kan bekijken en vergelijken.

Wat kost Ahrefs?

In tegenstelling tot heel wat andere SEO-tools is Ahrefs niet gratis te gebruiken. Ze geven je wel de kans om de tool voor een klein bedrag 7 dagen uit te testen.

Ahrefs biedt 4 verschillende abonnementen en werkt momenteel aan een 5e. De prijs hangt af van het abonnement. Je hebt op dit moment keuze uit Lite, Standard, Advanced en Agency. Hoe duurder het abonnement, hoe meer mogelijkheden je natuurlijk hebt. Een kleine startup zal waarschijnlijk genoeg hebben aan een van de twee goedkoopste abonnementen, terwijl een grote multinational gebaat kan zijn met een duurder pakket.

De prijzen voor de abonnementen (in US-dollars) zijn als volgt:

Ahrefs prijzen

Ahrefs werkt nog aan een nieuw abonnement: Ahrefs Enterprise. Dit is een abonnement bedoeld voor echt grote bedrijven, waarbij je nog meer gebruikers aan je team kan toevoegen en meer persoonlijke ondersteuning kan krijgen. Nog even afwachten tot het verschijnt…

Tip: kies voor een jaarlijkse betaling en krijg twee maanden gratis.

Wat kan ik allemaal met Ahrefs?

Met Ahrefs kan je ontzettend veel. Sommige functies zijn makkelijk te gebruiken, voor anderen heb je wel wat kennis nodig. We geven je een overzicht van alle functies, tools en features en waarvoor je ze kan gebruiken.

We beginnen met de belangrijkste tool die Ahrefs te bieden heeft. Dat zijn de volgende 5 tools:

Ahrefs main tools

Site explorer

De site explorer van Ahrefs is een tool voor concurrentieonderzoek. Het is een combinatie van 3 SEO-tools. Het geeft je inzicht in het organisch verkeer, betaald verkeer en backlinkprofiel van je concurrenten.

Ga na op welke zoekwoorden andere websites scoren, welke domeinen naar hen verwijzen, welke advertenties ze hebben lopen en nog zo veel meer.

Keywords explorer

De keywords explorer is een zeer kwalitatieve tool om zoekwoordenonderzoeken uit te voeren. Dat kan je doen voor wel 10 verschillende zoekmachines. Want Google is misschien de grootste, maar niet de enige.

Je vindt er naast zoekwoordideeën ook relevante inzichten terug. Wat is het verkeerspotentieel voor een zoekterm? Wat is de moeilijkheidsgraad van het zoekwoord? Je kan het allemaal achterhalen met Ahrefs’ keyword explorer.

Site audit

De Ahrefs site audit is een cloudbased tool die je inzichten geeft over je on-page SEO prestaties. Ahrefs crawler je website en checkt op meer dan 100 SEO-problemen. Kies zelf of je de desktop- of mobiele versie wil controleren en houd je vooruitgang bij door verschillende crawls te vergelijken.

Rank tracker

Met de rank tracker houd je jouw positie in de zoekresultaten in het oog en vergelijk je jouw eigen prestaties eenvoudig met die van je concurrenten. Je kan ook data terugvinden voor SERP features zoals rich snippets. Je vindt er ook informatie over je zoektermen zoals de kost per klik.

Content explorer

Ahrefs’ content explorer analyseert content binnen jouw vakdomein. Zo zoek je snel de best presterende artikels voor een onderwerp en krijg je daarbij onder andere de domain rating en het aantal verwijzende domeinen te zien. Je kan ook gebruikmaken van de search operators om je zoekopdracht te verfijnen. Zelfs niet-gelinkte vermeldingen van jouw domein spoor je snel op met de content explorer.

Gratis SEO-tools

Ahrefs is dan wel een betalende tool, toch hebben ze een aantal gratis SEO-tools op hun website beschikbaar gemaakt voor website-eigenaren die geen budget vrij hebben voor een professionele SEO-tool. Deze gratis tools zijn ook heel kwalitatief, maar hebben minder uitgebreide functies en een beperktere datalimiet vergeleken met de Ahrefs abonnementen. Zo zal je bij sommige tools maar een beperkt aantal zoekopdrachten kunnen uitvoeren.

Dit zijn alle gratis SEO-tools van Ahrefs:

Ahrefs free seo tools

Webmaster tools

De webmaster tools geeft je een gratis beperkte toegang tot de site explorer en site audit van Ahrefs. Om de webmaster tools te gebruiken, moet je wel een account aanmaken en je website verifiëren. Je kan de tool dus niet gebruiken als je geen eigenaar bent van de website waarover je informatie wil.

Ahrefs webmaster tools

Hiermee krijg je informatie zoals de SEO-conditie van je website, de zoektermen waar je mee scoort en de backlinkdata van jouw website. Je kan deze tool zien als een aanvulling op de Google Search Console.

Backlink checker

Met de gratis versie van de backlink checker kan je al eens proeven van deze premium tool. Je krijgt een overzicht van onder andere het aantal verwijzende domeinen, het aantal backlinks, de domain rating, URL rating en Ahrefs Rank. Met de backlink checker kan je ook achterhalen naar welke pagina’s het meest gelinkt wordt en vind je een duidelijk overzicht van al je uitgaande links.

Ahrefs backlink checker

Broken link checker

De broken link checker is een gratis tool van Ahrefs om inkomende en uitgaande gebroken links op te sporen. Het is belangrijk dat je de gebroken en dode links herstelt of redirect zodat crawlbots vlot door je website kunnen gaan.

Ahrefs broken link checker

Website authority checker

De website authority checker geeft je website een score tussen 0 en 100. Hoe hoger dit getal, hoe sterker jouw domein staat. Ahrefs doet dit op basis van zijn eigen cijfer voor website autoriteit, namelijk de Domain Rating (DR).

Keyword generator

Met de keyword generator kan je zoekwoordideeën opdoen. Om te beginnen kies je welke zoekmachine je wil gebruiken: Google, Bing, Youtube of Amazon. Vul een zoekterm in, selecteer het juiste land en zoeken maar.

Je krijgt dan naast de standaard zoekwoordideeën ook nuttige SEO statistieken. Ahrefs geeft je short en long tail zoekwoorden, zoekwoorden waar je gemakkelijk voor kan ranken en inzichten in de concurrentie.

Ahrefs keyword generator

Op de website van Ahrefs vind je ook links naar de Youtube keyword tool, Amazon keyword tool en Bing keyword tool. Deze 3 tools werken hetzelfde als wanneer je bij de Keyword generator de betreffende zoekmachine selecteert.

SERP checker

Met deze tool kan je de top 10 resultaten voor een zoekterm in verschillende landen bekijken. In het voorbeeld hieronder bekeken we de SERP voor het zoekwoord ‘iphone’ in Oostenrijk.

Ahrefs serp checker

SEO toolbar

Ahrefs heeft een eigen SEO toolbar die je kan installeren in Google Chrome en Mozilla Firefox. Het is een gratis extensie die je allerlei waardevolle SEO informatie geeft. Als gratis gebruiker kan je een on-page SEO rapport vinden, een broken link checker, de SERP positie, … Ahrefs gebruikers kunnen nog meer uitgebreide informatie zien met de toolbar.

Ahrefs seo toolbar

WordPress plugin

Naast een eigen toolbar heeft Ahrefs ook een eigen WordPress plugin. Als jij dus een WordPressgebruiker bent, kan deze plugin wellicht handig zijn. Je kan het zien als een aanvulling op andere SEO-plugins, aangezien deze plugin zich voornamelijk focust op de eigenschappen van Ahrefs. Je kan deze plugin gratis downloaden.

Ahrefs wordpress plugin

Keyword rank checker

Met de keyword rank checker kan je nagaan op welke positie jij rankt voor een bepaald zoekwoord. Naast de positie vind je ook het zoekvolume, de keyword difficulty, het geschat organisch verkeer en de rankende URL.

Ahrefs keyword rank checker

Keyword difficulty checker

Hiermee ontdek je hoe makkelijk of moeilijk het is om voor een bepaald zoekwoord in de top 10 resultaten te verschijnen. De moeilijheidsgraad wordt aangeduid met een getal van 0 tot 100. Een score tussen 0 en 10 betekent dat het heel makkelijk is om op dit zoekwoord te scoren. Tussen 11 en 30 is de moeilijkheidsgraad gemiddeld, van 31 tot 70 moeilijk. Een zoekwoord met een score tussen 71 en 100 is extreem moeilijk om op te scoren.

Website checker

De Ahrefs website checker is een onderdeel van de webmaster tools. Deze tool kijkt je website na op SEO-fouten, technische problemen, prestatieproblemen en geeft je een algemene conditiescore.

Ahrefs website checker

Extra tools & features

Ahrefs heeft nog een aantal extra tools en features. De meesten daarvan vallen ook onder een Ahrefs abonnement. Maar je kan bijvoorbeeld de SEO-checker en de aantal-woorden-functie wel zo gebruiken.

SEO-checker

Ook deze tool valt onder de webmaster tools van Ahrefs. Hiermee geeft Ahrefs je een overzicht van de SEO-prestaties van jouw website. Je kan de tool dus niet gebruiken om de prestaties van andere websites, die jij niet beheert, te zien.

Aantal woorden

De word count tool is een gratis tool die je aangeeft hoeveel woorden en karakters een tekst bevat. Je kan er zowel een volledige tekst in plakken als de URL waar de tekst zich bevindt.

Ahrefs aantal woorden 

Kleine kanttekening: de onderdelen “top keywords” en “top phrases” zijn niet altijd relevant. Ze tellen enkel hoe vaak een bepaald woord of woordencombinatie voorkomt in de tekst. Woorden zoals “de”, “het” en “een” zullen daar bijvoorbeeld vaak voorkomen, maar dat zijn uiteraard geen zoekwoorden waarop je inzet.

Wat zijn de voordelen van Ahrefs?

Het is je vast opgevallen dat Ahrefs heel uitgebreid is. Daar heb je voordeel nummer één dus al. We sommen alle voordelen eens voor je op:

  • Het is de meest uitgebreide SEO-tool van het moment, die functies heeft die andere SEO-tools (nog) niet hebben.
  • De data is up to date en correct.
  • Het is de SEO-tool met de grootste database.
  • Ahrefs kijkt verder dan alleen Google: ook Youtube, Amazon, Bing, … worden niet vergeten
  • Ahrefs is een zeer goede tool om inzicht te krijgen in jezelf én je concurrentie.
  • Over het algemeen is Ahrefs makkelijk in gebruik.

 

Wat zijn de nadelen van Ahrefs?

Laten we nog even kijken naar de minpuntjes van deze toch wel kwalitatieve tool.

  • De tool is duur als je een abonnement neemt. Voor grote bedrijven valt dit uiteraard mee, maar voor een starter kan dit al een aardig bedrag zijn.
  • De gratis features die Ahrefs aanbiedt, zijn natuurlijk beperkt.
  • Voor sommige onderdelen heb je al wel wat (SEO) kennis nodig.

 

Ahrefs, de investering waard?

Een abonnement voor Ahrefs kost best wat geld. Is het de investering waard? Voor bedrijven is het zeker en vast de moeite waard om hier budget voor vrij te maken. Voor persoonlijk gebruik is het waarschijnlijk voordeliger en makkelijker om een gratis SEO-tool te gebruiken, gelukkig zijn er een heleboel tools die je (grotendeels) gratis kan gebruiken. En vergeet de gratis features van Ahrefs natuurlijk niet!

Axl Van Steenacker

Over de auteur

Axl Van Steenacker

Sinds 2018 specialiseert Axl zich in het optimaliseren van websites voor zoekmachines. Dankzij praktische ervaring legt hij problemen, optimalisaties en strategieën op tafel. Meer bezoekers aantrekken en overtuigen is de rode draad in zijn carrière.