Wat is een sitemap?
Een sitemap is een bestand waarmee je de volledige structuur van je website toont aan zoekmachines. Een sitemap is opgebouwd in XML formaat, daarom wordt het vaak een XML sitemap genoemd. Dit bestandstype helpt je bij het optimaliseren van je SEO. Het geeft aan Google aan welke pagina’s ze zeker moeten crawlen.
Hieronder kan je een voorbeeld terug vinden van hoe zo een sitemap eruit ziet.
In dit bestand worden alle beschikbare URL’s van een website toegevoegd. Het is geen garantie dat zoekmachines al deze pagina’s zullen indexeren maar het voorkomt vaak dat pagina’s die niet geïndexeerd zouden worden toch opgenomen worden in de databank.
4 voordelen van een sitemap
- Moest er duplicate content voorkomen op je website kan de sitemap gebruikt worden om een canonical versie te kiezen. Zo voorkom je lagere posities door duplicate content.
- Het registreren van een sitemap bij de zoekmachines kan meer website betrouwbaarheid
- De <lastmod> geeft aan wanneer een pagina het laatst gewijzigd is. Als deze geregeld wijzigt of op een recente datum staat kan dit aantonen dat de website actief is en de rankings bevoordelen.
- Pagina’s die zonder sitemap niet gevonden worden door de zoekmachine crawlers kan toch gevonden worden en geïndexeerd worden dankzij een sitemap.
Zeker op grote websites zorgt een XML sitemap voor een grote meerwaarde.
Hoe maak je een XML sitemap
Er zijn heel wat methodes om een sitemap voor je website te genereren. Iedere methode heeft natuurlijk voor- en nadelen.
Sitemap generator
Er zijn heel wat tools om op basis van je domeinnaam een sitemap te genereren. Deze tools gaan dan door je website en maken op basis van de pagina’s die ze kunnen vinden een sitemap. Voorbeelden van XML sitemap generators zijn www.xml-sitemaps.com en Sitemap generator van SourceForge
Voordelen
- Makkelijk in gebruik, de tool doet het moeilijke werk voor jou.
- Deze tools zijn vaak gratis
Nadelen
- Eens de XML sitemap gemaakt is blijft deze altijd hetzelfde tot jij, manueel, een nieuwe maakt. Nieuwe pagina’s worden dus niet automatisch opgenomen.
- Deze tools werken op basis van je interne links. Ze kunnen dus niet meer zien dan de Crawlers van zoekmachines. Het kan dus nog steeds zijn dat er bepaalde pagina’s ontbreken en je deze manueel moet toevoegen.
Manueel aanmaken
Je kan een sitemap ook volledig zelf maken. Ze zijn gebaseerd op een simpel XML formaat waarmee je met tools als Visual Studio Code zelf aan de slag kan.
Voordelen
- Je hebt volledige controle over de structuur van je sitemap
Nadelen
- Het is veel en technisch werk. Dat is niet voor iedereen weggelegd.
- De sitemap update niet automatisch wanner je pagina’s toevoegt.
Sitemap plug-in
In een CMS als WordPress kan je aan de slag met plug-ins om een sitemap te genereren. Voorbeelden van die plug-ins zijn Google XML sitemaps en Sitemap van SEOpress. Wij raden dan ook aan om met een plug-in te werken, zo ben je altijd zeker dat alles opgenomen is zonder dat jij wakker moet liggen van de technische implementatie.
Voordelen
- Je sitemap wordt automatisch geüpdatet wanneer je wijzigingen uitvoert op de website. Nieuwe pagina’s worden toegevoegd en de laatste wijzigingsdatum wordt bijgewerkt.
- Aangezien de plug-in rechtstreeks op je website geïnstalleerd is weet die exact welke pagina’s er beschikbaar zijn en zal dus alles in je XML sitemap opgenomen worden.
Nadelen
- Je hebt weinig controle over je sitemap. Je hebt bijvoorbeeld minder invloed op het uitsluiten van duplicate content.
Een sitemap uploaden
Van zodra je je sitemap hebt is het aangeraden deze in de hoogste map op te laden. Ook wel de root directory genoemd. Dat kan het makkelijkst via je FTP client. Maakt iemand anders je website, lever hun dan het sitemap bestand aan of vraag hen het volledige proces in orde te brengen.
Wanneer je werkt met een plug-in is het niet nodig je sitemap op te laden.
Je sitemap registreren bij Google
Je kan je sitemap registreren via de search console van Google. Daarvoor moet je eerst je website registreren. Van zodra je website geregistreerd is krijg je in het linker menu de optie om je sitemap toe te voegen.
Je kan in het tekst vak de link naar je sitemap indienen. Als je de sitemap correct hebt opgeladen, in de hoofdmap van de website. Kan je hier gewoon “sitemap.xml” typen. De meeste plug-ins ondersteunen deze manier van werken ook.
Je kan de locatie van je sitemap altijd zelf controleren door te surfen naar www.jouwdomein.be/sitemap.xml. Als je hier een resultaat krijgt staat je sitemap op de juiste plaats.
De status zou moeten wijzigen naar “Succesvol”. Dat kan in sommige gevallen even duren. Veranderd de status niet onmiddellijk kom dan later nog eens terug. Blijft de status een fout aangeven dan kan je sitemap niet gevonden worden.
Zoekmachines crawlen je website door te kijken naar de welke links er op je website voorkomen. Je sitemap kan helpen om die links bekend te maken bij de zoekmachines. Het is echter geen garantie dat er ook echt naar omgekeken wordt. In de praktijk merken we wel dat zoekmachines als Google en Bing rekening houden met sitemaps en dat ze je vindbaarheid een boost geven.
Kan de sitemap niet ophalen foutmelding
Opgelet: Je krijgt deze melding vaak wanneer je de sitemap net indient. Probeer eerst en vooral de pagina te herladen of even af te wachten.
Wanneer het probleem blijft voorvallen moet je enkele andere stappen doorlopen. Je sitemap toevoegen aan Google is een essentiële stap om alle pagina’s correct te laten indexeren.
Sitemap foutmelding oplossen:
- Controleer de ingediende URL, krijg je de sitemap te zien wanneer je de URL ingeeft.
- Dubbelcheck de sitemap op fouten, staan er geen typfouten in de sitemap.
- Probeer de http:// en https:// URL formaten eens uit, indien dit een oplossing geeft is er waarschijnlijk iets mis met je SSL-certificaat.
Sitemap verwijderen uit Google Search Console
Soms is het nodig een (verouderde) sitemap te verwijderen. Dit proces start vanuit de Google Search Console. Meld je aan en navigeer naar Sitemaps.
Klik door op de ingediende sitemap die je wilt verwijderen.
Via de 3 bolletjes rechts bovenaan kan je kiezen voor “Sitemap verwijderen” in het dropdown menu.