Shopify SEO gids

Wat is Shopify SEO?

Shopify SEO is een overkoepelende term voor al de inspanning die je doet om je Shopify webshop hoger te laten scoren in Google. De focus ligt op de drie SEO pijlers: techniek, content en autoriteit.

Sommige SEO experten zeggen dat Shopify niet ideaal is voor SEO en raden je aan om over te stappen naar een ander systeem. Er zijn inderdaad extra uitdagingen. We tonen je hier welke dat zijn en hoe je ze opvangt.

Want deze cijfers bewijzen dat het wél kan:

Shopify_SEO_Resultaten

Door je Shopify webshop technisch te optimaliseren, sterke content te publiceren en autoriteit op te bouwen, scoort jouw Shopify webshop hoog in zoekmachines.

Hoe? Dat leggen we je stap voor stap uit in deze Shopify SEO gids.

Wat je moet weten voor je begint aan je Shopify SEO

Wil je aan de SEO optimalisatie van je Shopify webshop beginnen? Dan moet je een paar belangrijke zaken goed begrijpen.

Eerst en vooral is het belangrijk dat je mee bent met de SEO mindset. SEO is een lange termijn strategie. Het is niet op 1, 2, 3 gefixt. Gemiddeld duurt het 6 – 12 maanden voor je business resultaat ziet van je inspanningen. Met wat geduld en extra inspanningen geniet ook jouw Shopify webshop van de voordelen van SEO.

Ben je helemaal nieuw in SEO? Dan is het belangrijk dat je begrijpt hoe SEO werkt. Google gebruikt namelijk meer dan 200 SEO factoren om de volgorde van de zoekresultaten te bepalen. Begrijp jij het algoritme van Google? Dan weet jij hoe jij jouw stappenplan moet opbouwen.

Met een Shopify webshop, focus je je op e-commerce SEO voor webshops. Het verschil met algemene SEO zit vooral in de manier waarop een webshop werkt en is opgebouwd.

Heb je een B2B doelgroep? Neem dan zeker een deep-dive in B2B SEO.

Shopify optimaliseren voor zoekmachines

Oké, nu je weet wat SEO is en welke tools je nodig hebt is het tijd voor het echte Shopify SEO werk.

Technische SEO optimalisaties voor Shopify

Voor je aan de slag kan je met je SEO, moet je webshop technisch optimaal in orde zijn. We geven je graag een overzicht mee van de technische SEO factoren.

Enkel zo zullen je inspanning beloond worden door zoekmachines. Ondersteuning nodig voor je technische SEO? Contacteer dan een SEO expert.

Je webshop moet technisch in orde zijn, punt.

Installeer SEO plug-ins

Om je Shopify SEO te vereenvoudigeren, installeer je best SEO plug-ins op je webshop. Zo krijg je meer optimalisatie mogelijkheden. Shopify biedt verschillende SEO plug-ins.

Avada SEO suite

Avada SEO suite is een SEO plug-in van Shopify die je ondersteunt bij het opbouwen van je on-page SEO. Deze tool werd ontworpen om je webshop structuur en afbeeldingen te optimaliseren.

SEO Manager

SEO manager is een enorm nuttige tool voor Shopify webshops. Deze plug-in heeft meer dan 20 functies waaronder de Google resultaten simulator, geavanceerde meta instellingen en een Google mobile-friendly test.

Ook zonder tools heb je al verschillende SEO mogelijkheden in Shopify. Je kan voor al je producten een duidelijke titel beschrijving invullen en je meta instellingen goed zetten. Ook bij je categorieën heb je dezelfde mogelijkheden. Door deze zaken te optimaliseren, zet je al je eerste stappen in de goede richting.

Controleer je laadsnelheid

Zoals hierboven vermeld is de laadsnelheid van je pagina’s een belangrijke SEO factor. Kies daarom voor een Shopify thema dat niet te zwaar is en een beperkte impact heeft op de laadsnelheid van je pagina.

Zorg er ook voor dat je de juiste afbeeldingen gebruikt. De afbeeldingen die je op je webshop publiceert zijn best 600 – 800 px op 600 – 800 px om de invloed op je laadsnelheid te beperken.

Laad je webshop te traag? Controleer dan of je huidige thema te zwaar is en je laadsnelheid negatief beïnvloed. Check ook dubbel of je afbeeldingen niet te groot zijn.

Shopify webshop architectuur optimaliseren

Een belangrijke factor voor Google en je bezoekers is de infrastructuur van je webshop. Met de architectuur van je webshop bedoelen we een SEO vriendelijke inhoud, zoekmachine vriendelijke URL’s en de navigatie.

Ontdek hoe je een SEO vriendelijke website architectuur uitdenkt.

Kleine disclaimer: het is niet mogelijk om je Shopify URL’s van nul op te bouwen. Daar lees je later meer over.

SEO teksten publiceren via Shopify

Als je webshop technisch in orde is en je architectuur geoptimaliseerd is, is het tijd om SEO teksten te publiceren. Dit is een langdurig proces. Je moet relevante, interessante content publiceren op basis van je zoekwoorden.

  1. Voer een zoekwoorden onderzoek uit
  2. Bepaal welke zoekwoorden interessant zijn voor jou
  3. Schrijf een SEO tekst uit voor al je relevante zoekwoorden
  4. Publiceer de teksten op je webshop
  5. Optimaliseer op basis van je resultaten in Google search console

Je kan je teksten laten schrijven door een SEO-copywriter of je kan je SEO teksten zelf schrijven.

Denk in content clusters

Uit je zoekwoordenonderzoek zullen er ongetwijfeld zoekwoorden komen met een hoog zoekvolume. Op deze zoekwoorden zit vaak veel concurrentie.

Net gestart met SEO? Dan heb je nog weinig autoriteit. Scoren op competitieve zoekwoorden is zeker mogelijk, maar je zal er wat extra inspanningen voor moeten leveren.

De ideale oplossing hiervoor is een content cluster.

Meta title en descriptions instellen

In Shopify kan je je meta titles en descriptions optimaliseren. Dit is het eerste wat een zoeker te zien krijgt in de zoekresultaten van Google. Het is zowel voor je zoeker als voor Google belangrijk dat ze in één oogopslag weten waar jouw tekst over gaat.

Tip

Google is slim. Hierdoor is de zoekmachine zelf in staat om een meta title en description in te stellen op basis van de inhoud van je artikel. Maar Google is niet slimmer dan een SEO specialist, stel je meta omschrijving dus altijd handmatig in.

Afbeeldingen optimaliseren in Shopify

Wil je een van die felbegeerde eerste plaatsen in Google bemachtigen? Dan moet je alles op alles zetten. Optimaliseer iedere afbeelding in je Shopify webshop.

In onze afbeeldingen SEO gids leggen we graag uit hoe je dat doet.

Sitemap indienen

Met een sitemap geef je een kaart met alle url’s van je Shopify webshop aan zoekmachines. Een sitemap is opgebouwd in XML formaat, daarom wordt het ook vaak een XML sitemap genoemd. Door een sitemap in te dienen, weet Google exact welke pagina’s bestaan en gecrawld dienen te worden.

Shopify SEO blijven optimaliseren

Zoals eerder vermeld is SEO een lange termijn strategie. Door enkele teksten te publiceren ga je er niet geraken. Blijf je positie voor elk zoekwoord analyseren en optimaliseer waar nodig: welkom in de SEO loop.

  • Doe een zoekwoordenonderzoek
  • Creëer je content
  • Promoot je content
  • Verzamel backlinks
  • Volg je content op
  • Update je content regelmatig

Blijf dit proces herhalen. Is je webshop geoptimaliseerd? Blijf hem voeden en onderhouden. Doe je dat niet? Dan waren je inspanningen tevergeefs en gaat je resultaat verloren.

Google wijzigt zijn algoritmes dagelijks. Meerdere keren per jaar gaat het om grote wijzigingen met veel impact. Blijf op de hoogte en stuur bij waar nodig.

Shopify-seo-optimaliseren

Wat je niet kan optimaliseren in Shopify

Iets waar veel SEO experten over struikelen? Shopify URL’s. In traditionele SEO wordt er een website structuur uitgewerkt van 0. Maar, Shopify voegt standaard onbehulpzame tekst toe aan je URL’s.

Bijvoorbeeld:

  • / products / wordt toegevoegd aan alle product-URL’s.
  • / posts / wordt toegevoegd aan alle post-URL’s.
  • / pages / wordt toegevoegd aan alle pagina-URL’s.
  • / collections / wordt toegevoegd aan alle product categorieën-URL’s.

Desondanks dat deze toevoegingen niet bijdragen aan je SEO, kan jij ervoor zorgen dat je SEO hier niet onder lijdt. Zorg ervoor dat de rest van je URL to-the-point, kort en geoptimaliseerd is voor je zoekwoord.

Goed voorbeeld van een Shopify URL:

posts/shopify-seo-gids

Slecht voorbeeld van een Shopify URL:

/posts/zo-optimaliseer-je-je-shopify-website-voor-seo

Daarnaast zit iedere URL op hetzelfde niveau, je kan hier maar beperkt mee spelen.

Idealiter bouw je je categorie URL’s als volgt op: /collections/hoofdcategorie/subcategorie. Maar dat is niet mogelijk in Shopify.

Daarom zijn interne links in combinatie met content clusters essentieel voor je Shopify SEO.

Shopify SEO voor e-commerce in de praktijk

Oké, je begrijpt intussen wat Shopify SEO is. Heb je een webshop in Shopify? Lees dan zeker verder. Want in dit deel nemen we een deep-dive in Shopify SEO voor webshops.

In essentie is een webshop een gewone website. Onze SEO handleiding is dus ook toepasbaar op webshops.

Gebruik transactionele zoekwoorden

Je webshop focust op de (onmiddellijke) verkoop van een product of dienst: je wilt verkopen. Richt je daarom vooral op transactionele zoekwoorden. Je inkomsten komen immers uit commerciële zoekopdrachten.

Toch blijven informatieve zoekwoorden interessant. Want daarin herkent je bezoeker raakpunten waardoor je vertrouwen opbouwt.

roces voor zoekwoorden onderzoek in Shopify

Long-tail zoekwoorden voor webshops

Soms zijn long-tail zoekwoorden met relatief weinig verkeer interessanter dan een algemene zoekopdracht met veel verkeer. Zo zijn 100 zoekwoorden met 10 zoekopdrachten per maand vaak waardevoller dan een algemene opdracht met 1000 maandelijkse queries.

Waarom? Als je op die 100 zoekwoorden op 1 staat, haal je meer verkeer binnen dan ergens onderaan te scoren op een zoekwoord met 1000 zoekopdrachten per maand. Gebruik je zoekintentie als doorslaggevende factor om je zoekwoorden te bepalen.

Lees meer over e-commerce SEO voor webshops.

Tip

Bekijk grote e-commerce sites, zoals Amazon, Bol.com of Coolblue. Geef een zoekwoord in en je ziet meteen welke suggesties ze nog geven. Dat zijn de zoekopdrachten voor hun webshop waarmee ze jou een duwtje in de goede richting geven.

Het resultaat van doelgerichte Shopify SEO

Als SEO bureau geloven wij steevast in de kracht van SEO. Elke webshop kan dankzij een SEO traject hoog scoren in de zoekresultaten van Google. Ja, zelfs jouw Shopify webshop.

Deze case bewijst dat:

Shopify_SEO_Resultaten

Hoe zijn we te werk gegaan?

  1. Technische optimalisatie van de webshop
  2. Duidelijke opbouw en samenhang van de categorieën
  3. Productafbeeldingen en beschrijvingen geoptimaliseerd
  4. Categorie teksten toegevoegd
  5. Meta titles en descriptions geoptimaliseerd
  6. Sterk ingezet op internal linking

Hulp nodig bij Shopify SEO?

Professioneel en doelgericht aan de slag met je Shopify SEO? Bij Digital Climax zetten we ons 150% in om jouw webshop bovenaan te krijgen in Google. Daarbij focussen we op resultaat en de doelstelling van jouw bedrijf.

Wij zetten dan ook graag onze expertise in om jouw webshop te laten groeien. Een investering waarbij je niet kan verliezen.

Klaar om te starten met je SEO traject?

Tools voor Shopify SEO

Net als bij elk SEO traject, heb je ook voor Shopify SEO tools nodig. Zo maak je SEO makkelijker en toegankelijker.

We beginnen met de all-in-one SEO tools. Deze tools zet je in voor verschillende doeleinden. Ze bieden zoekwoordentools, website analyses, backlink analyses en nog veel meer aan.

Ahrefs

Ahrefs is onze persoonlijke favoriet en een van de meest uitgebreide SEO tools van het moment. Ahrefs heeft de volgende functies:

  • Site Explorer: hiermee kan je het backlinkprofielvan een website controleren en kan je een concurrentieonderzoek uitvoeren.
  • Keywords Explorer: de tool om je zoekwoorden onderzoek mee uit te voeren.
  • Site Audit: analysetool die je on-page SEO prestatiesin kaart brengt.
  • Rank Tracker: om jouw positiein de zoekresultaten in het oog te houden.
  • Content Explorer: hiermee analyseer je alle content binnen jouw sector.

Aan de slag met Ahrefs? Lees dan zeker onze Ahrefs handleiding.

Semrush

Een andere heel gekende en populaire tool is Semrush. Deze tool bied je de volgende mogelijkheden:

  • Keyword Research Tool Kit: inzicht in het gebruik en de concurrentie van zoekwoorden, relevante en vergelijkbare zoekwoorden tonen, de moeilijkheidsgraad van zoekwoorden aangeven, …
  • Websiteanalyse uitvoeren en verbeterpunten opstellen.
  • Inzicht in backlinks geven én advies om meer backlinks te verdienen.
  • Concurrentieanalyse in Google Ads en Google Shopping.

Naast all-in-one tools bestaan er ook tools die specifiek gericht zijn op zoekwoorden onderzoek.

Screaming Frog

Screaming Frog is een SEO spider of crawler die je helpt om je on-page SEO te optimaliseren.  Deze tool geeft je tal van inzichten:

  • Gebroken links opsporen
  • Meta titels en metabeschrijvingen analyseren
  • Dubbele content opsporen
  • XML sitemaps genereren
  • Data uit de HTML van een website halen
  • Javascript websites crawlen
  • Crawls inplannen
  • Robots.txt, meta robots tag, x-robots tag, canonical tags, follow/nofollow en index/noindex tags bekijken
  • Verbinden met Google Analytics, Search Console en PageSpeed Insights
  • Je website architectuur visualiseren
  • Crawls vergelijken

Detailed SEO Browser Extensie

De eerste tools voor website analyses is een browserextensie. Met de Detailed SEO extensie bekijk je eenvoudig alle informatie over de SEO van een pagina.

  • De titel, meta omschrijving en URL van de webpagina
  • Indien van toepassing: de canonical tag, robots tag en x-robots tag
  • De lengte van de tekst, de taal, de auteur en eventueel het zoekwoord
  • De titelstructuur van de pagina
  • Een overzicht van alle inkomende en uitgaande links
  • Een overzicht van het aantal afbeeldingen en hoeveel er een alt tag en titel bevatten
  • Het schema dat op de pagina gebruikt wordt
  • Informatie over sociale media van de website

Daarnaast kan je met de extensie ook een aantal opdrachten uitvoeren zoals de nofollow links highlighten en je kan er ook duplicate content mee opsporen.

In onze Detailed SEO Browser Extension handleiding vind je alle uitleg die je nodig hebt om deze tool te gebruiken.

Answer The Public

Answer the Public is een van bekendste SEO-tools om je zoekwoordenonderzoek mee te starten of uit te breiden. Hoe deze tools jou vooruit helpt?

  • Toont je relevante zoekwoorden voor een onderwerp
  • Het geeft je inspiratie en ideeën voor nieuwe content
  • Ideaal om long-tail zoekwoorden te vinden
  • Vult je zoekwoord automatisch aan met vragen: wat, hoe, waarom, wanneer …

Onze AnswerThePublic handleiding helpt je ongetwijfeld op weg met deze handige SEO tool.

PageSpeed Insights

PageSpeed Insights is een tool van Google zelf. Met deze tool krijg je een gedetailleerd inzicht in de laadsnelheid van je website.

  • Hoe snel of traag je website laadt
  • Hoe goed je website scoort op de Core web vitals
  • Je krijgt aanbevelingen die je kunnen helpen om je website sneller te laden
  • Je kan de informatie zowel voor desktop als voor mobiel opvragen

Tip: Google hecht meer en meer belang aan een snelle laadtijd. Gebruik de inzichten van deze tool dus zeker in de SEO optimalisatie van je Shopify webshop.

Onmisbare extra tool voor je Shopify SEO

Google Search Console is zonder twijfel een van Google’s bekendste tools. Deze tool is onmisbaar voor de SEO optimalisatie van je Shopify webshop. De belangrijkste functies van Google Search Console zijn:

  • Een pagina snel laten indexeren
  • Een zoekwoordenonderzoek uitvoeren
  • Schema.org laten controleren
  • Content uit Google verwijderen

Deze tool is echt onmisbaar voor een succesvol SEO traject. Daarom schreven wij voor jou een Google Search Console gids die je stap voor stap mee door de tool neemt.

Axl Van Steenacker

Over de auteur

Axl Van Steenacker

Sinds 2018 specialiseert Axl zich in het optimaliseren van websites voor zoekmachines. Dankzij praktische ervaring legt hij problemen, optimalisaties en strategieën op tafel. Meer bezoekers aantrekken en overtuigen is de rode draad in zijn carrière.