Index/noindex tag

Wat is een index/noindex tag?

De index/noindex tags zijn tags die je gebruikt om aan zoekmachines duidelijk te maken dat een bepaalde pagina wel of niet geïndexeerd mag worden.

 

Waar plaats je de index/noindex tag?

De index en de noindex tags plaats je in het <head> gedeelte van je broncode. De code ziet er dan zo uit:

  • <meta name=”robots” content=”index”>
  • <meta name=”robots” content=”noindex”>

 

Als je een CMS zoals WordPress gebruikt, dan kan je deze tags instellen via een plugin.

 

Wanneer gebruik je een index tag?

De index tag gebruik je in principe niet, aangezien zoekmachines standaard alle pagina’s indexeren (tenzij jij zegt dat ze niet geïndexeerd mogen worden). Dit is dus eigenlijk de standaard, je hoeft hem niet toe te voegen.

 

Wanneer gebruik je een noindex tag?

Een noindex tag gebruik je om aan de zoekmachine te laten weten dat een pagina niet geïndexeerd mag worden. De crawler zal de pagina dus wel bekijken, maar hij zal niet geïndexeerd worden en dus niet verschijnen op de SERP. Dat is vaak van toepassing bij de volgende soorten pagina’s:

  • Een bedankpagina
  • Een bevestigingspagina
  • Een landingspagina voor een Google Ads campagne
  • Interne zoekresultaten pagina
  • Filterpagina’s

Een voorbeeld:
Nadat iemand zich inschrijft voor je nieuwsbrief, komt hij op een landingspagina terecht waar hij een kortingscode kan terugvinden. Het is de bedoeling dat bezoekers énkel op die pagina terechtkomen nadat ze zich voor de nieuwsbrief hebben ingeschreven. Deze pagina mag dus niet in de zoekresultaten verschijnen waar iedereen hem zomaar kan vinden.

Door de noindex tag te gebruiken kan je ook duplicate content op je website vermijden. Bijvoorbeeld wanneer je op twee pagina’s dezelfde inhoud hebt staan. Door de pagina met dubbele content een noindex tag te geven, zal enkel de originele pagina geïndexeerd worden.

 

Noindex en nofollow

Je kan de noindex tag en de nofollow tag combineren in dezelfde metatag. Je krijgt dan dit resultaat <meta name=”robots” content=”noindex, nofollow”>.

 

index tag
Inhoudsopgave