Detailed SEO extension handleiding

Wat is de Detailed SEO extension?

De SEO-extensie van Detailed is een extensie die je kan toevoegen aan Google Chrome en Firefox. Voor andere browsers is de extensie (nog) niet beschikbaar. Zoals de naam al zegt gaat het om een SEO-extensie. Het geeft je dus allerlei informatie die relevant is voor de SEO van een pagina.

 

Is de Detailed SEO extensie gratis?

Ja! De extensie is volledig gratis te gebruiken én Detailed zegt dat dat ook altijd zo zal blijven. Er zijn geen beperkingen op het aantal websites waarop je de extensie kan gebruiken en je krijgt meteen toegang tot alle informatie die de extensie verstrekt. Er bestaat dus geen freemium of premium versie van.

DSE installeren

 

Hoe gebruik ik de Detailed SEO extensie?

Je kan de extensie downloaden via de Google Chrome webstore of de Firefox Browser Add-ons. Via de website van Detailed vind je de link naar beiden terug.

Als je de extensie gedownload hebt (Google Chrome) dan verschijnt ze tussen de extensies naast de zoekbalk. Als dat niet het geval is, klik je op het puzzelstukje en kan je de extensie vastpinnen.

DSE extensie vastpinnen

Je kan de extensie nu gebruiken door op de paarse D te klikken wanneer je een website bezoekt.

 

De  features van de Detailed SEO extensie

De SEO-extensie heeft tal van mogelijkheden. Wanneer je hem opent, krijg je eerst een algemeen overzicht. Je vindt er als eerste de titel en meta-omschrijving van de pagina, de URL en canonical tag. Rechts geeft de extensie meer informatie weer. Bijvoorbeeld hoeveel tekens de titel bevat, of de URL indexeerbaar is, …

DSE overview

Meer naar onder vind je meer informatie over de robots tag en de x-robots tag, het aantal woorden, de taal van de tekst, … Helemaal onderaan vind je al een kort overzicht van het aantal H1, H2, H3, … titels, afbeeldingen en links. De Detailed SEO extension geeft je ook een link naar de robots.txt file en de sitemap.

DSE overview onderkant

Bovenaan in de balk kan je kiezen voor meer gedetailleerde info over een bepaald aspect.

DSE features

 

Headings

Onder “headings” vind je alle titels die zich op de pagina bevinden terug.

DSE titels

Vooraan geeft de extensie aan over welk niveau van titel het gaat. Bijvoorbeeld <H1> voor de titel van de pagina. Daarnaast vind je de tekst van de titel terug.

Hiermee kan je gemakkelijk kleine foutjes op een pagina opsporen. Zo kan het zijn dat je per ongeluk ergens een lege titel hebt staan. De Detailed SEO extension zal dan het niveau van de titel aangeven en je kan precies zien tussen welke 2 andere titels de lege titel zich bevindt. Er zal natuurlijk geen tekst naast staan aangezien het een lege titel is.

Je kan zo ook makkelijk controleren of elke titel op het juiste niveau staat.

 

Links

Onder “links” vind je een overzicht van alle interne en externe links op de pagina. Hij geeft aan hoeveel interne en externe links er zijn, maar ook het totale aantal én hoeveel daarvan er uniek zijn.

Je kan alle complete en incomplete links makkelijk downloaden via de download buttons.

DSE links

Daarna volgt een overzicht van álle links, zowel intern als extern, met daarbij de URL en de ankertekst.

DSE interne links DSE externe links

Let op: het gaat hier om links op de pagina zelf en niet om links die naar deze pagina verwijzen!

 

Images

Onder het titeltjes “images” vind je terug hoeveel afbeeldingen er op de pagina staan. De SEO-extensie geeft ook aan bij hoeveel afbeeldingen de alt-tag en de title-tag ontbreken. Je krijgt ook de optie alle complete of incomplete afbeeldingen te downloaden.

DSE afbeeldingen

 

Schema

Schema” geeft een overzicht van het schema dat op de pagina gebruikt wordt, indien het van toepassing is. De extensie geeft zelf aan dat het geen kwaad kan als deze informatie leeg is. Deze microdata helpt zoekmachines wel om beter te begrijpen waarover een pagina gaat. Je hoeft het dus niet te hebben, maar het is zeker nuttig.

DSE schema

 

Social

Het titeltje “social” geeft meer informatie over sociale media. Afhankelijk van de pagina, komt het regelmatig voor dat dit tabje leeg is. Zoals bijvoorbeeld bij het artikel van Coolblue dat we als voorbeeld gebruiken in deze handleiding.

DSE social leeg

 

Als we dit titeltje openen op bijvoorbeeld onze eigen website, vinden we volgende informatie terug:

DSE social

 

Quick links

Onder “quick links” vind je allerlei links terug naar verschillende SEO-tools zoals Ahrefs. Sommige tools openen op de homepage terwijl anderen meteen een opdracht uitvoeren met de link van de pagina waarop je de Detailed SEO extension gebruikte. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de link naar de PageSpeed Insights van Google.

DSE quick links

Onderaan dit tabje staat nog een titel “Tools”. Hiermee kan je rechtstreeks een bepaalde opdracht uitvoeren.

DSE tools

Zo opent “perform a site:domain.com search” een nieuw tablad met Google zoekresultaten voor de betreffende website.

DSE tools actie

 

Met “highlight nofollow links” krijgen alle nofollow links een rood kleurtje. Dat ziet er zo uit:

DSE nofollow geen highlight DSE nofollow highlight

Wil je dat de Detailed SEO extension áltijd nofollow links markeert? Dan kan je dat instellen via het icoontje helemaal rechts naast de titeltjes. Vink het vakje naast “always highlight nofollow links” aan en klik op “authorize”.

DSE nofollow altijd

 

Duplicate content opsporen met de Detailed SEO extensie

We hebben alle titeltjes overlopen, maar hier stopt het niet. Wist je dat je met deze SEO-extensie ook duplicate content kan opsporen? De functie is (nog) vrij beperkt omdat ze gebruikt maakt van de zoekfuncties van Google, maar kan je toch een inzicht geven in je teksten.

Om dubbele content op te sporen, selecteer je een stukje tekst. Via een rechtermuisklik kies je “check for duplicates”.

DSE check for duplicates

Er opent dan een nieuw tablad waarbij er wordt gezocht naar dit stukje tekst binnen dezelfde website. Dat is handig om duplicate content binnen een/jouw website op te sporen.

DSE onsite duplicates

Ben je benieuwd of de inhoud gekopieerd is van een andere website of dat iemand jouw tekst gekopieerd heeft naar zijn website? Dan verwijder je in de zoekopdracht alles voor het eerste aanhalingsteken (“). Zo krijg je ook resultaten van andere websites te zien, tenminste wanneer dezelfde content op een andere website wordt teruggevonden.

DSE offsite duplicates

Deze optie is beperkt aangezien Google deze zoekopdracht beperkt tot 32 termen:

DSE Google 32 tekens

Om volledige paragrafen tekst te checken op kopieën, moet je dus meerdere zoekopdrachten uitvoeren. Maar een of meerdere zinnen uit een alinea kunnen je natuurlijk al een goed beeld geven over de duplicate content die zich misschien op jouw website bevindt.

 

Waarvoor kan je de Detailed SEO extension gebruiken?

De SEO-extensie van Detailed is zoals de naam zelf al zegt gericht op SEO. Je kan hem dus gebruiken om allerlei inzichten te vergaren rond de SEO van een pagina. In tegenstelling tot een SEO-scan geeft deze extensie je geen advies, score, positieve of negatieve punten mee. Je kan deze extensie dus gebruiken om zelf na te gaan of alle informatie die belangrijk is voor een goede SEO aanwezig is, of je tekst lang genoeg is, of er lege titels op je pagina staan, om duplicate content op te sporen, … maar het is nog steeds aan jou om dit te interpreteren en fouten op te merken.

 

Wat zijn de voordelen van de Detailed SEO extension?

Naast dat deze SEO-extensie heel makkelijk in gebruik is, zijn er nog tal van andere voordelen:

  • De tool is volledig gratis én blijft dat ook.
  • Je kan zien hoeveel woorden een pagina bevat en in welke taal hij geschreven is.
  • Je vindt makkelijk een link naar de robots.txt file en de sitemap terug.
  • Je krijgt een duidelijk overzicht van alle titels op de pagina.
  • Je kan zien hoeveel afbeeldingen een pagina bevat en of ze een alt-tag en title-tag hebben.
  • Je vindt een overzicht van alle interne en externe links op de pagina terug.
  • Je kan gemakkelijk schakelen naar verschillende handige SEO-tools.
  • Met deze extensie kan je duplicate content opsporen.
  • De tool installeren is snel en eenvoudig, daarnaast is hij ook makkelijk in gebruik.

 

Wat zijn de nadelen van de Detailed SEO extension?

Een gratis SEO-extensie klinkt fantastisch, maar zijn er ook nadelen aan verbonden?

  • Je hebt al enige SEO-kennis nodig om de gegevens te interpreteren. De extensie zegt je namelijk niet wat goed en slecht is of welke verbeteringen er mogelijk zijn.
  • De Detailed SEO extension is enkel compatibel met Google Chrome of Mozilla Firefox. Je kan hem dus niet met andere browsers gebruiken.

 

Detailed SEO-extensie, installeren of niet?

Het is wel duidelijk dat de voordelen talrijker zijn dan de nadelen. Heb jij een basiskennis SEO? Ja, dan is deze extensie de moeite waard om te installeren! Als je nog niet zo bekend bent met SEO, is het verstandig je eerst even in te lezen vooraleer je aan de slag gaat met deze SEO-extensie. Wat niet wegneemt dat je geen uitgebreide kennis nodig hebt om met de extensie aan de slag te gaan.

Installeren dus!

Axl Van Steenacker

Over de auteur

Axl Van Steenacker

Sinds 2018 specialiseert Axl zich in het optimaliseren van websites voor zoekmachines. Dankzij praktische ervaring legt hij problemen, optimalisaties en strategieën op tafel. Meer bezoekers aantrekken en overtuigen is de rode draad in zijn carrière.