URL-rating & domain rating

Waar komen UR en DR vandaan?

UR en DR zijn waarden ontwikkeld door de SEO-tool Ahrefs. URL-rating is een waarde op paginaniveau en domain rating gaat over de volledige website.

Indien ze niet misbruikt worden zijn ze een prima indicatie voor je SEO. Ze zijn echter makkelijk te manipuleren en verliezen dan hun waarde als metric.

Wat is UR?

URL-rating geeft weer hoe goed het linkprofiel van een pagina is op een schaal van 0 tot 100. Hoe groter het getal, hoe beter het linkprofiel. UR houdt rekening met externe en interne links. Zogenaamde ‘linking loops’ worden niet meegeteld. Een linking loop krijg je wanneer twee websites veel en voortdurend naar elkaar blijven linken, als in een soort lus.

UR DR

UR en Google PageRank

UR lijkt eigenlijk een beetje op Google’s PageRank, dat komt omdat UR is opgebouwd uit dezelfde basisprincipes. Het verschil zit hem in de complexiteit. Google geeft zijn formule natuurlijk niet prijs, maar PageRank is de laatste jaren hard geëvolueerd. UR daarentegen kent een eenvoudigere formule.

Waarin komen ze dan overeen?

  • Beiden tellen het aantal links tussen pagina’s
  • Er wordt rekening gehouden met ‘nofollow’ tags
  • Beiden hebben een ‘damping factor’:
    Wanneer een bezoeker random op links klikt, gaan we ervan uit dat hij uiteindelijk stopt met klikken. De damping factor is de mogelijkheid dat de bezoeker, op elk moment, door kan gaan met klikken. Hier zit een heel ingewikkelde formule achter.
  • Ze gebruiken crawlers om het web te scannen.

 

Wat is DR?

Net zoals bij UR gaat DR een score geven op het linkprofiel. Bij domain rating gaat het over het linkprofiel van de volledige website (het domein) in plaats van een enkele pagina. Deze score wordt ook weergegeven op een schaal van 0 tot 100, waarbij een hogere score een beter linkprofiel betekent. Zowel het aantal als de kwaliteit van backlinks worden meegerekend.

 

DR en autoriteit

Domain rating en domein autoriteit (DA) worden wel eens met elkaar verward. DR geeft de sterkte van een linkprofiel weer terwijl DA voorspelt hoe goed een website zal scoren in de zoekmachines. Het zijn dus twee compleet andere waarden die je ook anders interpreteert. Omdat DA gemakkelijker te manipuleren is, wordt DR steeds beter betrouwbaar om de kracht van domeinen weer te geven.

Bij domain rating zijn het vooral de backlinks die belangrijk zijn, bij domein autoriteit zijn er nog extra factoren die meespelen zoals het linken van root-domeinen, de leeftijd van het domein en de kwaliteit van inkomende en uitgaande links.

 

Deze twee waarden tonen aan dat linkbuilding enorm belangrijk is. Benieuwd hoe relevant backlinks zijn? Wij leggen het je graag uit!

Inhoudsopgave