Headers

Titels en tussentitels zijn essentieel om zowel bezoekers als zoekmachines door je content te loodsen. Bezoekers gebruiken ze als bakens om je teksten te scannen. Voor zoekmachines zijn headers een handig hulpmiddel om je content beter te begrijpen. Een medewerker van Google noemde ze “een erg sterk signaal”.

Wat zijn headers?

Headers of titels zijn kernachtige zinnen die samenvatten waarover de tekst eronder gaat en die aanzetten om verder te lezen. Meestal hebben ze een andere opmaak dan platte tekst, bijvoorbeeld een grotere font of een opvallende kleur. Logisch dat de blik van lezers automatisch naar je headers gaat.

Je titelstructuur zit vervat in header tags in de HTML van je pagina. H1, aangegeven door de tags <h1> en </h1>, is de belangrijkste titel. Daarna volgen H2, H3, H4, H5 en H6. H2 en H3 gebruiken we vaak als tussentitels. H4, H5 en H6 komen amper voor.

Aantal headers in een tekst

Het belangrijkste in je titelstructuur is de hiërarchie. Je unieke H1 staat bovenaan, gevolgd door een H2, eventueel gevolgd door één of meerdere H3’s, opnieuw gevolgd door een H2 met daaronder één of meerdere H3’s, en zo verder.

We raden dus steeds aan om maar 1 H1 te gebruiken. Zo is meteen duidelijk wat je belangrijkste titel is. Je gebruikt ook telkens een unieke H1, want 1 pagina = 1 zoekwoord (+ synoniemen, uiteraard). Let wel op het verschil tussen je H1 en je page title, die deel uit maakt van je meta data. Je page title zien mensen in de zoekresultaten (de SERP), je H1 op de pagina zelf.

H2’s en H3’s gebruik je zo veel of weinig als nodig. Heb je lange ononderbroken lappen tekst? Dan verduidelijk je je inhoud in één oogopslag door tussentitels toe te voegen. Bekijk maar eens onderstaand voorbeeld van onze pagina over zoekmachineoptimalisatie. Eerst zie je de onopgemaakte tekst, daaronder hebben we titels in de vorm van H2 en H3 toegevoegd.

Hoe werken zoekmachines? Eigenlijk moet je dan afvragen hoe Google werkt.

Vooraleer je website nog maar kan verschijnen, moeten zoekmachines door je website crawlen. Online zoekmachines sturen crawlers uit, ook wel robots of spiders genoemd, om je website te indexeren. Die proberen hem te begrijpen en in kaart te brengen.

Na het crawlen kan je website opgenomen worden in de index. Vergelijk het met het opnemen van je bedrijf in het telefoonboek. De harde waarheid: niet elke website haalt de selectie. Dat je pagina gecrawld werd, is geen garantie voor een effectieve indexatie.

Aan de hand van het beeld dat Google krijgt, beslist het hoe hoog of laag de website verschijnt wanneer iemand een zoekopdracht ingeeft. De bedoeling is altijd om de gebruiker een zo goed mogelijk resultaat te geven. Die match wordt bepaald aan de hand van meer dan 200 SEO-factoren.

 

voorbeeld van titelstructuur met headers voor seo

Zoekwoorden in headers

Sommige SEO plug-ins geven je een rood, oranje of groen licht wanneer je te weinig, te veel of precies genoeg zoekwoorden in je titels hebt. Zulke strikte richtlijnen zorgen alleen maar voor keyword stuffing, en daar word je net voor afgestraft. Zoals steeds geldt voor het schrijven van SEO-teksten: denk eerst aan je bezoeker en pas daarna aan de zoekmachines. Dan merk je dat je zoekwoord vanzelf in je titels terecht komt.

Inhoudsopgave