WordPress optimaliseren voor Google

Kies voor kwalitatieve hosting

Dit geld voor iedere website. WordPress websites durven al eens traag en niet gebruiksvriendelijk te worden. Laat dat nu 2 super belangrijke SEO factoren zijn. Een element dat daar impact kan op hebben is je hosting. Het is belangrijk te kiezen voor krachtige en betrouwbare hosting.

Afhankelijk van wat je WordPress website moet kunnen moet die hosting dus krachtiger zijn.

Gebruik een SEO vriendelijk WordPress thema

Veel WordPress websites maken gebruik van een thema. Een belangrijke factor bij je keuze voor dat thema zijn de SEO mogelijkheden van dat specifieke thema. Niet ieder thema laat zich even makkelijk aanpassen of is goed onderbouwd.

Vergelijk verschillende thema’s en houd zeker rekening met reviews van andere gebruikers. Een fout thema kan je website aanzienlijk vertragen en onnodige stukken code meebrengen. Aangezien een thema de basis van je WordPress website is weegt dat zwaar door op je SEO.

Vooraleer je kiest voor een thema kan je de demo even door de Dev tools van Google halen. Zo weet je zeker of een thema SEO vriendelijk is en je vertrekt van een stevige basis.

Installeer een WordPress SEO plugin

We vergeleken eerder de beste WordPress SEO plug-ins al. Hier willen we even aanhalen dat je met behulp van zo een SEO-plugin het proces van je website te optimaliseren een stuk kan vergemakkelijken en automatiseren.

Ga steeds met de nodige voorzichtigheid aan de slag met SEO plug-ins. Ga niet zomaar voor het eerste het beste dat ze zelf aanraden maar evalueer steeds vanuit jouw SEO strategie en doelen.

Dubbelcheck je WordPress SEO toegankelijkheid

Een belangrijke instelling is de toegankelijkheid voor zoekmachines. Tijdens het ontwikkelen van een website worden zoekmachines vaak geweerd van de website. Van zodra de WordPress website klaar is voor de echte wereld moet deze instelling uiteraard weer aangepast worden.

Je vindt deze instelling terug onder: Instellingen > Lezen > “Blokkeer zoekmachines deze website te indexeren”. Zorg ervoor dat deze optie niet aangevinkt is.

Zorg voor SEO vriendelijke URL’s

Een SEO vriendelijke website structuur is van groot belang. In WordPress kan je die structuur beïnvloeden met permalinks. Standaard maakt WordPress gebruik van niet zo SEO-vriendelijke URL’s als deze: domein.be/?p=123.

Je wijzigt deze instellingen best. Dat kan onder: Instellingen > Permalinks

Let goed op wanneer je dit doet op een live website. Door URL’s te wijzigen kunnen zoekmachines foute links geïndexeerd hebben en kan je hier heel wat problemen mee binnenhalen. Zorg voor de juiste opvolging en aanpassingen voor je SEO.

SEO vriendelijke posts voor WordPress pagina’s & posts

Het wijzigen van de permalink instellingen is een belangrijke stap. Maar afhankelijk van die instellingen kan je nog steeds onvriendelijke URL’s verkrijgen.

Standaard wordt de titel van een pagina gebruikt om de permalink op te maken. Via de “Bewerken” knop kan je die wijzigen naar een SEO vriendelijke URL. Houd je permalink zo kort mogelijk, verwerk er een zoekwoord in en zorg dat de link leesbaar blijft. Dat is de basis voor een goede link naar jouw pagina’s en artikels.

Ontwikkel een relevante sitemap

Een sitemap is een belangrijk onderdeel van iedere website. Zo maak je een sitemap aan en registreer je hem bij Google. Een belangrijke stap om je WordPress SEO te optimaliseren. Vaak kunnen SEO plug-ins je hier mee helpen.

Algemene SEO

In dit artiekel behandelen we specifieke SEO tips om toe te passen binnen WordPress. Uiteraard zijn er nog heel wat andere SEO best practices die je op iedere website moet toepassen. We tonen je hier graag hoe je een volledig SEO vriendelijke website architectuur maakt.