Breadcrumbs (Broodkruimels)

Wat zijn breadcrumbs?

Breadcrumbs, letterlijk vertaald ‘broodkruimels’, zijn elementen op een pagina die de gebruiker helpen navigeren. Broodkruimels geven aan waar een gebruiker zich bevindt op de website.

Dat ziet er zo uit:

 

Broodkruimels, van waar komt die naam?

Hans en Grietje lieten broodkruimeltjes achter om de weg terug naar huis te vinden. Op een website doen broodkruimels net hetzelfde. Ze zorgen ervoor dat je een overzicht hebt van de weg die je hebt afgelegd naar de huidige pagina. Je kan de weg altijd terugvinden.

 

Waarom breadcrumbs een goed idee zijn voor SEO

Ze geven aan de gebruiker, en aan zoekmachines, aan waar ze zich op dat moment bevinden in een website. Ze maken het dus makkelijker om te navigeren in de website en om bijvoorbeeld terug te gaan naar de hoofdpagina of vorige pagina. Dit heeft een positieve invloed op het gebruikersgemak van jouw website.

Broodkruimels zorgen voor extra interne links op je website. Die dragen bij aan de score van de achterliggende pagina in de zoekresultaten. Ze krijgen hierdoor een grotere SEO-waarde waardoor ze beter in de organische resultaten zullen ranken.
Het is voor zoekmachines ook gemakkelijker om de verhouding en structuur van jouw website te zien als je gebruik maakt van breadcrumbs en interne links.

Hoe gebruiksvriendelijker en gestructureerder jouw website is, hoe meer Google hem waardeert. Daarbij komt nog eens dat broodkruimels de dwell time verhogen omdat gebruikers makkelijker kunnen rondklikken op je website. Daardoor spenderen ze meer tijd op jouw website, wat voor Google een indicatie is dat je relevant bent.

Hoe gebruik ik breadcrumbs op mijn website?

Maak je gebruik van WordPress? Dan zijn breadcrumbs vaak al ingebouwd in het thema. Als dat niet zo is, kan je plug-ins gebruiken om breadcrumbs toe te voegen aan je website. De SEO plug-in van Yoast is waarschijnlijk te meest bekende.

 

Waar moet ik op letten als ik broodkruimels gebruik op mijn website?

Let erop dat breadcrumbs maar 1 keer op je pagina staan. Staan ze er meerdere keren op, dan neemt de SEO-waarde af. Ook voor de gebruiker wordt het dan onoverzichtelijk.

Natuurlijk is het belangrijkste nog steeds dat de navigatie logisch en vlot verloopt. Alle pagina’s in je broodkruimelspoor moeten dus online zijn en werken.

Nog een laatste tip: vervang de “home” in je kruimelpad door de naam van je bedrijf.

 

Laat je bezoekers dus de weg terug naar huis vinden, laat ze de broodkruimels volgen!

 

Inhoudsopgave