Content verwijderen uit Google

Waarom zoekresultaten verwijderen uit Google?

Je zou een zoekresultaat verwijderen uit Google omdat niet iedere pagina of artikel thuis hoort in de zoekmachine. Soms wil je een zoekresultaat verwijderen uit Google omdat je artikel verouderd is, verkeerde informatie bevat of je pagina gewoon niet gevonden mag worden in de zoekresultaten. Je kan op 2 manieren voorkomen dat je zoekresultaat wordt opgenomen in Google:

 • Je zoekresultaat manueel verwijderen uit Google via de Google Search Console
 • Gebruik maken van een noindex tag

  Je zoekresultaat verwijderen uit Google met Google search Console

  Stap 1
  Meld je website aan op Google search console

  Stap 2
  In het menu aan de linkerkant vindt je onder index ‘verwijderingen’. Ga naar deze optie.

  Content verwijderen uit Google aanvragen

  Stap 3
  Stel een nieuw verzoek op om een zoekresultaat uit Google te verwijderen doormiddel van de URL van de te verwijderen pagina.

  Google raad je aan de pagina zowel uit de zoekresultaten als uit het cache te verwijderen. Verder heb je de keuze tussen volgende opties:

  • Alleen deze URL verwijderen uit de zoekresultaten: dit spreekt voor zich. De opgegeven URL zal uit de index worden verwijdert.
  • Alle URL’s met dit voorvoegsel verwijderen: deze optie is iets technischer en wordt minder gebruikt. Hiermee verwijder je alle URL’s met een bepaald voorvoegsel.
  Verwijderen verzooek in Google Search Console

  Stap 4
  Dien je verzoek in 

  Let op: Een URL uit Google verwijderen heeft op deze manier ongeveer 6 maanden effect. Het is dus slechts een tijdelijke oplossing. Wil je een URL behouden op je website maar voor goed verwijderen uit Google? Lees dan zeker verder.

  Voorkomen dat een pagina verschijnt in Google zoekresultaten met een no-index tag

  Wil je dat je pagina niet wordt getoont in de zoekresultaten van Google? In slechts enkele stappen vermijd je dat je pagina verschijnt in Google.

  In sommige voorbeelden kan het handig zijn dat Google je pagina niet mee opneemt in de zoekresultaten:

  • Achterliggende prijzenpagina’s
  • Interne informatie
  • Algemene voorwaarden
  • Verouderde of verkeerde informatie in je content

  Je kan vermijden dat Google je pagina toont in de zoekresultaten door gebruik te maken van een noindex tag. Het is een stukje code dat je moet toevoegen aan je pagina.

  Een noindex tag maakt aan Google duidelijk dat deze pagina niet mag opgenomen worden in de zoekresultaten. Afhankelijk van de opbouw van je website moet je deze tag manueel toevoegen. Bij WordPress websites kan je gebruik maken van een SEO plug-in.

  Als je de noindex tag handmatig moet toevoegen in je html code ziet dat er zo uit:

  <meta name=”robots” content=”noindex, nofollow”>

  Door dit stukje aan je html toe te voegen, zal je zoekresultaat niet worden opgenomen in Google.

  Zoekresultaten uit Google verwijderen met Robots.txt

  Een laatste en technischere manier is om de toegang tot je pagina te blokkeren in je robots.txt bestand. Daarmee vertel je de crawlers van Google dat ze een bepaalde pagina niet mogen crawlen. Hierdoor kunnen ze de pagina nooit (niet meer) indexeren en zal de uit de zoekresultaten verdwijnen.

  Let op: Zorg dat je weet waaraan je begint als je je zoekresultaten uit Google wil verwijderen met Robots.txt. Je kan namelijk makkelijk fouten maken en hierdoor bijvoorbeeld je hele website uit Google verwijderen. Iets wat je in de meeste gevallen absoluut wil vermijden.

  Welke optie is het beste om je zoekresultaat te verwijderen uit Google?

  Door je pagina te verwijderen uit Google met Google Search Console geef je aan dat Google je pagina moet verwijderen uit de zoekresultaten. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld merkt dat een pagina helemaal niet beschikbaar mag zijn voor een gewone zoeker. Het duurt gemiddeld een dag vooraleer je verzoek tot verwijderen ook effectief doorgevoerd wordt. Het is dus een snelle oplossing om je zoekresultaat te verwijderen uit Google.

  Onthoud wel dat Google Seach Console slechts een tijdelijke manier is om je pagina uit de zoekresultaten te verwijderen. Je zal nadien ook nog aan de slag moeten met een noindex tag of je robot.txt. bestand.

  Welke zoekresultaten kan je verwijderen uit Google?

  Je kan enkel zoekresultaten laten verwijderen die je zelf beheert. In de stappen hierboven heb je toegang nodig tot de Google Search Console van de website of de eigenlijke bestanden van een website.

  Wil je zoekresultaten van een andere website laten verwijderen? Dan moet je contact opnemen met de beheerders van die website en hen de nodige stappen tonen.

  Je kan dus niet zomaar iets verwijderen uit Google. Je hebt effectief toegang nodig tot de website zelf of Google Search Console.

  Axl Van Steenacker

  Over de auteur

  Axl Van Steenacker

  Sinds 2018 specialiseert Axl zich in het optimaliseren van websites voor zoekmachines. Dankzij praktische ervaring legt hij problemen, optimalisaties en strategieën op tafel. Meer bezoekers aantrekken en overtuigen is de rode draad in zijn carrière.