November 2023 Core Update: weet Google het zelf nog?

Amper een maand na de October 2023 Core Update voert Google vanaf begin november opnieuw een grote wijziging in haar algoritmes door. Het is al de derde core update in amper 10 weken tijd. Ter vergelijking: in 2019 waren er 4 core updates – in het volledige jaar.

De vorige core update viel bovendien samen met een spam update. En in september was er ook al de Helpful Content Update. Waarom het dan toch belangrijk is om de Core Updates op te volgen? Omdat stijgingen of dalingen in de zoekresultaten aan twee zaken liggen: wijzigingen in jouw website of wijzigingen in de algoritmes. Duid de core updates aan op je tijdlijn, ze kunnen een indicatie zijn voor schommelingen in verkeer.

“We proberen belangrijke updates te scheiden, zodat eigenaars van websites beter kunnen identificeren waar eventuele wijzigingen vandaan komen”, klinkt het bij Google. “Maar omdat we in totaal zoveel updates hebben, is dit niet altijd mogelijk. Bovendien willen we een update niet tegenhouden wanneer die goedgekeurd is omdat hij de zoekfunctie beter zal maken.”

November 2023 Core Update en de strijd voor helpful content

De laatste jaren zien we wel meer updates, met nu een extreme uitschieter. De opkomst van AI zit daar voor iets tussen. Iedereen kan tegenwoordig in een handomdraai inhoud creëren. Daardoor neemt het aandeel minder kwalitatieve content online toe. Om dat tegen te gaan, delen we graag onze inzichten over helpful content, E-E-A-T en AI copywriting.

Logisch dus dat volgens Google de kans “groot” is dat er niets te doen valt voor wie werk maakt van nuttige, betrouwbare en mensgerichte inhoud en toch verliezen in rankings en verkeer vaststelt. De zoekmachine wijst nog eens op haar richtlijnen rond Core Updates. De vorige waren de March 2023 Core Update, August 2023 Core Update en October 2023 Core Update.

November 2023 Core Update SERP volatility

Tip

Nemen je bezoekersaantallen een duik in november 2023? Laat een SEO expert naar je zoekresultaten kijken. Contacteer ons om samen je SEO terug op de rails te zetten.

Axl Van Steenacker

Over de auteur

Axl Van Steenacker

Sinds 2018 specialiseert Axl zich in het optimaliseren van websites voor zoekmachines. Dankzij praktische ervaring legt hij problemen, optimalisaties en strategieën op tafel. Meer bezoekers aantrekken en overtuigen is de rode draad in zijn carrière.