Google October 2023 Core Update: weinig info, veel impact

Van 5 tot en met 19 oktober 2023 heeft Google een derde Core Update van dit jaar uitgerold. Die had vooral impact tijdens het weekend van 14 en 15 oktober. Onafhankelijke tools zoals SEMrush detecteerden op verschillende momenten verschuivingen in de SERP.

Net zoals in maart en augustus communiceerde Google zelf niet over de inhoud van de October 2023 Core Update. Het is dan ook onduidelijk waar de zoekmachine aan gesleuteld heeft en waar je voortaan op moet letten. Gespecialiseerde websites geraken niet veel verder dan “blijven inzetten op helpful content en gebruikerservaring”.

SERP volatility tijdens en na de October 2023 Core Update

De onmiddellijke impact van de October 2023 Core Update was wel groot. Doordat ze anders gerankt worden, verloren sommige websites 30 tot 60% verkeer. Ook dat doet denken aan vorige Core Updates, waarbij er weinig info werd gegeven en veel ‘SERP volatility’ was. Google zelf beveelt aan om de ‘best practices’ vol te houden. Kortom: SEO inspanningen blijven lonen op lange termijn.

Tegelijk met de October 2023 Core Update rolde Google van 4 tot en met 20 oktober spam update uit. Volgens een woordvoerder van de zoekmachine was het niet mogelijk om de twee te scheiden. “Maar voor iedereen die veranderingen probeert te begrijpen, is het vrij eenvoudig. Als je niet spamt en wijzigingen ziet, is het waarschijnlijk de Core Update. Als je wel spamt en wijzigingen ziet, is het waarschijnlijk de spam update.”

SERP volatility October 2023 Core Update

Tip

Heb je de Ocotober 2023 Core Update aan den lijve ondervonden? Laat een SEO expert naar je zoekresultaten kijken. Contacteer ons om samen je SEO terug op de rails te zetten.

Axl Van Steenacker

Over de auteur

Axl Van Steenacker

Sinds 2018 specialiseert Axl zich in het optimaliseren van websites voor zoekmachines. Dankzij praktische ervaring legt hij problemen, optimalisaties en strategieën op tafel. Meer bezoekers aantrekken en overtuigen is de rode draad in zijn carrière.