De beste WordPress SEO plug-ins

Welke SEO plug-in installeer je best?

Heel wat websites draaien op bekende CMS’en als WordPress. Binnen die WordPress omgeving kan je heel wat instellingen aanpassen. Op die manier zorg je voor een SEO vriendelijke WordPress website.

Naast het aanpassen van die instellingen kan je nog extra stappen ondernemen om hoger te scoren in Google met je WordPress website. Daarvoor bestaan plug-ins die je daarin ondersteunen. Je kan kiezen tussen enkele honderden SEO plugins om toe te voegen aan je website. Maar hoe kies je nu de beste SEO plugin?

We zetten er enkele op een rijtje en tonen de voor- en nadelen van iedere plugin.

 

Belangrijke onderdelen van een goede SEO plug-in

Automatische sitemaps

Een sitemap helpt Google je website te begrijpen. Dat heeft als voordeel dat je website dus ook beter kan scoren in de zoekresultaten. Zo kan je je sitemap aanmaken en registreren bij Google. Een goede SEO plug-in zorgt ervoor dat je dit niet manueel moet doen. Zo zorg je ervoor dat je sitemap steeds up to date is en je zeker geen pagina’s mist.

Zeker wanneer je de technische kennis rond sitemaps ontbreekt is dit een handig onderdeel in een SEO plug-in.

Titels en meta

De titel van je website heeft invloed op hoe je website rankt in Google. Het is een belangrijk onderdeel. Zowel om duidelijk te maken aan Google en je mogelijke bezoeker over wat de pagina gaat als om te overtuigen om effectief door te klikken naar jouw website.

Met meta data kan je nog enkele belangrijke gegevens wijzigen. Denk daarbij aan de meta beschrijving. Dat is de extra uitleg die getoond wordt in de SERP. Deze beschrijving heeft geen rechtstreekse invloed op je ranking. Een goede beschrijving zorgt wel voor een hogere CTR. Die heeft dan weer wel invloed op hoe hoog je scoort.

Content analyse

Aangezien niet iedereen altijd de meest recente SEO kennis beheerst is het interessant dat een tool hier mee naar kijkt. Een SEO plug-in zorgt dus maar best voor de nodige inspectie van wat je op een pagina zet. Op basis van die inspectie krijg je dan verbeterpunten om bij te sturen.

Backlink analyse

Hoewel je backlink analyse beter met andere SEO tools kan uitvoeren zorgt een goede SEO plug-in ervoor dat je binnen je eigen website geen kapotte links hebt. Links die niet werken of verwijzingen naar afbeeldingen die niet correct staan geven aan Google aan dat het over een website met lage kwaliteit gaat.

Propere code

Zoals iedere plug-in is het ook voor een SEO plug-in belangrijk om te zorgen voor nette code. Geen overtollige zaken die je website trager laten werken. Sommige plug-ins hebben een negatieve invloed op de performantie van je website. Daarom is het belangrijk goed uit te kijken welke en hoeveel plug-ins je installeert op je website.

Toegang tot structured data

De laatste tijd is het een hot topic in SEO. Structured data zijn vastgelegde formaten waarin je informatie kan verwerken. Doordat deze steeds een vaste structuur hebben kunnen zoekmachines deze beter begrijpen en dus betere zoekresultaten voorschotelen aan zoekers.

Vaak is dit echter zeer technisch om in te stellen. Je voegt code toe, moet zaken wijzigen, weet niet of je fouten hebt gemaakt, … Een goede SEO plug-in kan je dus een heel eind verder helpen met een makkelijke interface om deze data in te stellen.

Prijs

De prijs van een SEO plug-in speelt uiteraard ook mee. Afhankelijk van de mogelijkheden zal deze rechtstreeks jouw keuze beïnvloeden. Investeren in een goede SEO plug-in brengt vaak snel mooie resultaten mee.

Je bekijkt een SEO plug-in best als een bewaker die zorgt dat de basis goed zit. Uiteraard is jouw SEO strategie en implementatie van groter belang. Maar een helpende hand die de kwaliteit bewaakt brengt heel wat voordelen met zich mee.

 

De beste SEO plug-ins

  1. SEOpress
  2. Yoast SEO

 

SEOpress (Onze favoriete SEO plug-in)

Deze plug-in zorgt voor een all-in pakket. Waar andere plugins afhaken gaat SEOpress verder en zorgt deze SEO plugin ervoor dat je geen andere tools nodig hebt. Dat vermindert niet alleen de druk op je website maar zorgt ook voor extra gebruikersgemak. Al je SEO instellingen zitten namelijk centraal in 1 plug-in.

Waarom is SEOpress de beste SEO plug-in?

  • Het is een all-in SEO plug-in waarmee zelfs mensen met een beperkte SEO kennis al enkele belangrijke optimalisaties kunnen uitvoeren. Maar ook voor SEO specialisten biedt de tool heel wat handige functionaliteiten.
  • De plug-in zorgt automatisch voor een up to date sitemap. Die is zowel beschikbaar in XML als HTML formaat.
  • Alle nodige elementen die ingevuld dienen te zijn worden vrijwel automatisch voorzien. Je kan per pagina bijsturen en optimaliseren waar nodig waardoor je als SEO professional kan optimaliseren waar nodig.
  • Als lokale ondernemer kan je jouw bedrijfsgegevens gebruiksvriendelijk ingeven. De plug-in voorziet dan automatisch een omvorming naar de bijhorende code die Google kan interpreteren. Hiermee kan je aanzienlijk beter scoren in lokale SEO resultaten.
  • Je kan zeer snel de nodige Google analytics opvolging ingeven. SEOpress zorgt dan automatisch voor een koppeling waardoor je jouw analytics gewoon vanuit de website zelf kan opvolgen.

Prijs: $39/jaar (Gratis versie beschikbaar)

Download deze SEO plug-in

 

Yoast SEO

De Yoast plug-in wordt wereldwijd zeer veel gebruikt. De plug-in is echter wel zwaarder dan SEOpress. Zo zit je met advertenties in de gratis versie. Dat zorgt voor minder propere code en mindere gebruiksvriendelijkheid.

Daarnaast biedt de Yoast plug-in minder functionaliteiten aan. Zowel in de gratis versie als in de betalende versie.

Prijs: €89/jaar (Gratis versie beschikbaar)

Download deze SEO plug-in

Tip: Niet tevreden van de Yoast sitemap? Gebruik dan deze XML sitemap generator

Garandeerd een SEO plug-in hoge rankings?

Neen zeker niet. Je bekijkt een SEO plug-in best als een soort van handleiding dat ervoor zorgt dat je niets vergeet in te stellen en dat bepaalde elementen makkelijker in te stellen zijn. Het zorgt er dus voor dat je efficiënter kan werken.

Het ondersteunt je zoekmachine optimalisatie maar neemt de taak niet volledig uit handen. Om te scoren in Google heb je dus meer nodig dan de eerste de beste SEO plug-in. We tonen je graag hoe je beter kan scoren met SEO.

Axl Van Steenacker

Over de auteur

Axl Van Steenacker

Sinds 2018 specialiseert Axl zich in het optimaliseren van websites voor zoekmachines. Dankzij praktische ervaring legt hij problemen, optimalisaties en strategieën op tafel. Meer bezoekers aantrekken en overtuigen is de rode draad in zijn carrière.