Content management system (CMS)

Wat is een content management system?

Een CMS of content management system is een platform dat je toelaat om het beheer van je website te versimpelen. Met een CMS voeg je makkelijk nieuwe content toe, onderhoud je je website, volg je alle webpagina’s op…

content management system of cms

Waarvoor gebruik je een CMS?

Een content management system is ontwikkeld om het beheer van een website te vergemakkelijken. Met een CMS bouw en onderhoud je eenvoudig zelf een website, zonder dat je een uitgebreide kennis van IT nodig hebt. Eigenlijk komt het erop neer dat je alles binnen het front-end van je website zelf creëert. Geen verstand van code? Geen probleem!

Voordelen van een content management system

Een CMS biedt jou tal van voordelen:

 

  1. Je hebt geen technische kennis nodig om een functionele website te bouwen.
  2. Een CMS werkt vaak met categorieën, gevat in een eenvoudige website architectuur. Door hier gebruik van de maken is het voor je websitebezoekers en Google eenvoudiger om de structuur van je website te begrijpen.
  3. Inhoud en ontwerp zijn gescheiden: iemand zonder technische kennis kan perfect aan de inhoud van een bericht werken, zonder daarbij (per ongeluk) iets aan de lay-out te veranderen.
  4. Je stelt toegangsrechten in voor gebruikers, zo beslis jij wie wat kan en mag aanpassen aan jouw website.
  5. De meeste content managementsystemen zijn SEO-vriendelijk.
  6. De populairste CMS’en gebruik je gratis. Je kiest voor een betaalde upgrade wanneer je meer nodig hebt dan enkel de basis.

Nadelen van een content management system

Hoewel een content management system heel wat voordelen heeft, zijn er ook een aantal nadelen aan verbonden.

  1. Websites die gebouwd zijn via een CMS, zijn vaker het doelwit van hackers.
  2. De mogelijkheden van je website zijn beperkt. Je kan dan wel een website bouwen zonder technische kennis, de opties die je hebt zullen wel beperkt blijven.
  3. Websites die gebouwd zijn via een content management system hebben vaker problemen met de laadsnelheid. Dat is een minpunt voor jouw SEO.

Welke CMS-systemen bestaan er?

Er bestaan heel wat CMS-systemen. Dit zijn enkele van de bekendste:

Maar er bestaan er nog zoveel meer!

Tip

Wil jij graag zélf je website bouwen maar heb je niet de nodige kennis? Ga dan aan de slag met een content management system.

Sommige CMS-systemen zijn ideaal om een website te laten maken, andere om een webshop te laten bouwen. Neem ook zeker onze WordPress SEO gids door.

Inhoudsopgave