Content management system (CMS)

Wat is een content management system?

Een CMS of content management system is een platform dat je toelaat om het beheer van je website te versimpelen. Met een CMS kan je makkelijk nieuwe content toevoegen, je website onderhouden, je website opvolgen, …

 

Waarvoor gebruik je een CMS?

Een content management system is ontwikkeld om het beheer van een website te vergemakkelijken. Je kan met een CMS eenvoudig zelf een website bouwen en onderhouden, zonder dat je een uitgebreide kennis van IT nodig hebt. Eigenlijk komt het erop neer dat je alles binnen het front-end van je website kan creëren. Geen verstand van code? Geen probleem!

 

Voordelen van een content management system

Een CMS heeft tal van voordelen voor jou:

  1. Je hebt geen technische kennis nodig om een functionele website te bouwen.
  2. Eenvoudige websitestructuur: een CMS werkt vaak met categorieën. Door hier gebruik van de maken is het voor je websitebezoekers en Google eenvoudiger om de structuur van je website te begrijpen.
  3. Inhoud en ontwerp zijn gescheiden: iemand zonder technische kennis kan perfect aan de inhoud van een bericht werken, zonder daarbij (per ongeluk) iets aan de lay-out te veranderen.
  4. Je kan toegangsrechten instellen voor gebruikers, zo beslis jij wie wat kan en mag aanpassen aan jouw website.
  5. De meeste content managementsystemen zijn SEO-vriendelijk.
  6. De populairste CMS’en kan je gratis gebruiken. Je kiest voor een betaalde upgrade wanneer je meer nodig hebt dan enkel de basis.

 

Nadelen van een content management system

Hoewel een content management system heel wat voordelen heeft, zijn er ook een aantal nadelen aan verbonden:

  1. Websites die gebouwd zijn via een CMS, zijn vaker het doelwit van hackers.
  2. De mogelijkheden van je website zijn beperkt. Je kan dan wel een website bouwen zonder technische kennis, de opties die je hebt zullen wel beperkt blijven.
  3. Websites die gebouwd zijn via een content management system hebben vaker problemen met de laadsnelheid. Dat is een minpunt voor jouw SEO.

 

Welke CMS-systemen bestaan er?

Er bestaan heel wat CMS-systemen. De bekendste lijsten we voor je op:

Maar er bestaan er nog zoveel meer!

 

Wil jij graag zélf je website bouwen maar heb je niet de nodige kennis? Dan kan je aan de slag gaan met een content management system.

Inhoudsopgave