Google Search Console koppelen met Google Analytics

De SEO prestaties van jouw website rechtstreeks bekijken in Google Analytics? Het kan! Hiervoor moeten we de connectie tussen de Google Search Console en Analytics leggen. In deze tutorial lopen we je stap voor stap door dit proces.

Vooraleer we beginnen moet je je website aanmelden bij Google Search Console.

Nadien kunnen we de data uit de search console ook in Analytics bekijken.

Het verschil tussen Google Search Console & Google Analytics

Google analytics is een tool waarmee je effectieve bezoekers op je website kan tracken. Zo krijg je inzicht in de hoeveelheid bezoekers en wat ze juist doen op jouw website.

De Google Search Console geeft je dan weer inzicht in de prestaties van je website in Google zelf. Denk aan het aantal klikken, vertoningen en je gemiddelde positie in de SERP.

Gelukkig kunnen we Google Search Console koppelen aan Google Analytics om zo de prestaties in 1 tool te kunnen bekijken.

Tip: Google Search Console geeft je niet enkel statistieken. Je ontdekt er ook fouten en verbeterpunten om hoger te scoren in Google. Het kan handig zijn om je statistieken samen te bekijken maar laat de Search Console niet volledig links liggen.

Hoe kan je Google Search Console verbinden met Google Analytics

In deze tutorial gaan we ervanuit dat je een Google Analytics account hebt, de code op je website geïnstalleerd werd en jouw website geregistreerd werd in de Google Search Console.

1)      Log in in je Google Analytics property en navigeer naar het beheerder venster

We starten in Google Analytics. Kies het property waaraan je de Google Search Console wilt koppelen. Navigeer naar het beheerder venster.

Google Analytics Verbinden Met Google Search Console

2)      Ga naar de property instellingen

Beheerder venster Google Analytics

3)      Scroll tot aan de “Search Console Aanpassen” en klik op de knop

De knop zou automatisch moeten verschijnen van zodra je jouw website hebt toegevoegd aan de Google Search Console met hetzelfde mailadres. Indien je de knop niet ziet moet je dus een aantal stappen terug.

Google Search Console Toevoegen aan Google Analytics

4)      Kies ervoor om een property toe te voegen

Google Search Console Statistieken toevoegen aan Google Analytics

5)     Een nieuw venster opent de Google Search Console. Selecteer in de dropdown het gewenste property om te koppelen aan Google Analytics

Je kan enkel properties kiezen die via hetzelfde Google account geregistreerd werden. Zorg er dus voor dat je consistent met hetzelfde account werkt.

Google Search Console Property toevoegen aan Google Analytics

6)     Google Search Console vraag nog bevestiging om het property aan het geselecteerde property in Google Analytics te koppelen.

Google Search Console property koppelen aan Google Analytics

7)     Controleer de connectie tussen Google Search Console en Google Analytics.

Het kan zijn dat je het Google Analytics venster moet vernieuwen vooraleer je de koppeling kan zien. Google Search Console vernieuwt het venster automatisch en toont de connectie.

Controleer Google Search Console koppeling met Google Analytics

In Google Search Console ziet de connectie met Google Analytics er als volgt uit:

Google Analytics koppeling in Search Console controleren

Waar kan je de Google Search Console Data vinden in Google Analytics

Je vindt de statistieken uit de Google Search Console onder Acquisitie > Search Console.

Let op: Er zit een vertraging van 48 uur op het verzamelen van de data en het beschikbaar stellen in de Google Search Console en Google Analytics. Je ziet dus geen live data over je SEO statistieken.

Google Search Console Data vinden in Google Analytics

Google Search Console & Google Analytics koppeling verwijderen

Je kan de connectie tussen de Google Search Console en Google Analytics weer verwijderen via de 3 bolletjes achteraan de koppeling.

Koppeling tussen Google Analytics en Google Search Console Verwijderen

Ook in Google Analytics komt nu verwijderen te staan op de plaats waar jij jouw connectie hebt toegevoegd. Je kan kiezen in welke tool je de koppeling verwijdert, de wijzigingen worden automatisch naar het andere platform doorgetrokken.

Axl Van Steenacker

Over de auteur

Axl Van Steenacker

Sinds 2018 specialiseert Axl zich in het optimaliseren van websites voor zoekmachines. Dankzij praktische ervaring legt hij problemen, optimalisaties en strategieën op tafel. Meer bezoekers aantrekken en overtuigen is de rode draad in zijn carrière.