Je website aanmelden bij Google

Hoe kan ik mijn website aanmelden bij Google?

Google stelt een handige tool ter beschikking waarin je jouw website kan registreren. We noemen die tool de Google Search Console. Een gratis omgeving waarin jij ervoor kan zorgen dat Google je website niet ongemerkt voorbij loopt.

Vooraleer je daarmee aan de slag kan moet jij wel zelf je website toevoegen. Een werkje dat met de juiste handleiding (zoals deze) een eitje is. We begeleiden je door het hele proces om je website in de Google Search Console toe te voegen. Zo laat je Google expliciet weten dat jouw website bestaat.

Mijn website is niet te vinden in Google

Vaak is het zo dat Google niet weet dat je website bestaat. Zeker bij nieuwe websites komt dit vaak voor. Om toch bezoekers aan te trekken via Google kan je je website aanmelden bij Google. Je geeft dan aan Google aan dat er een nieuwe website is waar ze eens een kijkje moeten nemen.

Google Search Console opzetten

Vooraleer je aan de slag gaat met SEO is het aanmelden van je website bij Google essentieel. Dat begint alvast met het aanmaken van een account in de Google Search Console en inloggen op het platform.

Ga naar de Google Search Console en klik op ‘Nu Starten’ om je account op te zetten.

Website Aanmelden bij Google Search Console - Startpagina

Nieuw Google Search Console Account

Je zal (bij een leeg account) een pop-up krijgen om je eerste property toe te voegen. Als je die pop-up niet krijgt kan je links de tekst “Property toevoegen” vinden. Na klikken opent een klein venster waarin je daadwerkelijk kan kiezen om een property toe te voegen.

Property Toevoegen In Google Search Console

Klik op “Property toevoegen” in het venster om jouw website toe te voegen aan de Google Search Console.

Een pop-up opent. Je krijgt hierin 2 verschillende opties.

Website Toevoegen Aan Google Search Console

Wat is het verschil tussen ‘domain’ en ‘prefix’ in Google Search Console?

 

Je volledige domein registreren in de Google Search Console (domain)

Deze optie vereist (minimale) technische kennis maar geeft je naar de toekomst toe de minste kopzorgen. Wij raden dan ook aan om je volledige domein te registreren. Hiervoor moet je een DNS record toevoegen.

De voordelen van je volledige domein te registreren

  • Je registreert in 1 keer alle varianten (www en niet-www, http en https, …)

Het grootste nadeel is dat dit overweldigend kan overkomen voor een leek. Zeker wanneer je jouw website volledig zelf beheert kan het wat zoeken zijn.

Een onderdeel gebaseerd op de URL registreren (prefix)

Bij deze optie geef je aan Google enkel een gedefiniëerde url mee om te registreren. In de meeste gevallen kies je dus voor een registratie van je volledige domein. In enkele unieke gevallen kan het handig zijn om uitsluitend een bepaalde url te registreren.

Hoe kan je jouw website verifiëren bij Google Search Console?

We kiezen dus voor de optie om ons volledige domein te registreren.

  • Geef je domein in
  • Klik op doorgaan

Een nieuw venster verschijnt dat je vraag om een DNS record toe te voegen. Hier wordt het dus iets technischer.

Gelukkig kan je deze vraag vaak doorspelen naar je webdeveloper of de support van je hostingbedrijf hiervoor contacteren.

De instructies zijn vrij eenvoudig.

Je moet een txt- record toevoegen. Jammer genoeg kunnen we je die stap niet volledig tonen aangezien dat verschilt van hosting bedrijf tot hosting bedrijf.

Van zodra je txt-record toegevoegd werd kan je terug naar de Google Search Console komen en je domein verifiëren.

Let op: Het kan even duren voor je txt-record goed en wel opstaat. Normaal mag dit niet meer dan 30 minuten tot 1 uur duren. Duurt dit langer? Contacteer je hosting bedrijf dan.

Nadat je op verifiëren klikt start de Google Search Console met laden.

Als alles goed loopt krijg je het volgende scherm te zien:

Website succesvol aangemeld bij Google Search Console

Moet ik de www en niet-www versie aanmelden in Google Search Console?

Wanneer je kiest om je volledig domein te verifiëren hoef je het onderscheid tussen de www en niet-www versie niet te maken. Je kan deze verwijzing nog terugvinden in verouderde gidsen of gidsen waarin je aangeraden wordt om te werken met de URL registratie.

Om je toekomstige problemen en missende data te voorkomen raden we steeds aan om het volledige domein te registreren. Je wilt natuurlijk dat iedere pagina gevonden wordt door Google.

 

Moet ik de http en https versie aanmelden in Google Search Console?

Ook hier bepaalt de methode voor de registratie het antwoord. Wanneer je kiest om te werken met domeinverificatie hoef je het verschil tussen de http en https versie van je website niet te maken. We raden je dus aan om het volledige domein te registreren in de Google Search Console.

Tip: wanneer je SSL certificaat en website goed ingesteld zijn zou je geen verkeer mogen ontvangen op de http versie van je website. De http versie zou automatisch doorgeschakeld moeten worden naar de veilige https versie.

Hoe meld je een WordPress website aan in de Google Search Console?

Een WordPress website is in principe een gewone website. Je volgt dus exact dezelfde stappen om je website te registreren in de Google Search Console. Ook voor platformen als Shopify, Joomla en Drupal is de bovenstaande werkwijze van toepassing.

Bij het indienen van een sitemap kan er een andere aanpak mogelijk zijn.

Axl Van Steenacker

Over de auteur

Axl Van Steenacker

Sinds 2018 specialiseert Axl zich in het optimaliseren van websites voor zoekmachines. Dankzij praktische ervaring legt hij problemen, optimalisaties en strategieën op tafel. Meer bezoekers aantrekken en overtuigen is de rode draad in zijn carrière.