Ankertekst

Ankertekst komt van het engelse “Anchor text” en verwijst naar de tekst waar een hyperlink achter zit.

 

Het technische aspect van de ankertekst

Bij het programmeren van websites worden links gemaakt met de <a> tag. Dat komt van anchor. De tekst die weergegeven wordt aan de gebruiker noemen we de ankertekst.

Als voorbeeld vinden we volgende lijn code terug in een HTML document: <a href=”www.digital-climax.be”>Digital Climax</a>

Deze link verwijst naar een webpagina met behulp van het href attribuut. Dat is echter puur code. De gebruiker krijgt dan ook enkel de ankertekst “Digital Climax” te zien.

Hieronder nog het eindresultaat van die code:
Digital Climax

We zien dus duidelijk dat enkel de ankertekst getoond is.

 

Het belang van de ankertekst voor jouw SEO

De ankertekst heeft een grote invloed op de zoekwoorden waarvoor je scoort in zoekmachines. Deze tekst geeft tenslotte aan waar je naartoe zal gaan als je op de link klikt. Zorg dus voor een beschrijvende tekst zodat bezoekers weten wat hun te wachten staat. Als wij jou op weg willen helpen naar onze SEO begrippenlijst, dan zullen we dat ‘zo’ doen. En niet door te zeggen “Klik hier”.

Waarom? “Klik hier” geeft geen enkele informatie of betekenis over wat er zich achter de link bevindt. Zowel Google als je websitebezoeker kan dan niet weten waar ze naartoe geleid worden. Relevantie is dus belangrijk!

Ankerteksten en backlinks

Ook bij backlinks is het belangrijk dat er een goede anchor text gebruikt wordt. De tekst mag niet voor elke backlink hetzelfde zijn en moet ook hier weer relevant zijn. Linkt een externe site door naar jouw website? Check dan zeker even of ze wel een originele, relevante ankertekst gebruiken. Ook wanneer jij naar een andere website linkt is dit belangrijk.

anker

Een goede, relevante ankertekst zorgt dus voor duidelijke informatie voor je bezoeker én heeft een positieve invloed op je ranking in Google. Geef dus je SEO een zetje en ga aan de slag met passende ankerteksten voor al jouw interne en externe links.

 

Inhoudsopgave