Ankertekst

Wat is een ankertekst?

Een ankertekst verwijst naar de woorden waar een hyperlink achter zit. Het is een letterlijke vertaling van het Engelse “anchor text”.

Heel concreet is het de tekst waarop je een link “verankerd”.

De achterkant van de ankertekst

Bij het programmeren van websites worden links gemaakt met de <a> tag. Dat komt van anchor. De tekst die weergegeven wordt aan de gebruiker noemen we de ankertekst.

Als voorbeeld vinden we volgende lijn code terug in een HTML document: <a href=”www.digital-climax.be”>Digital Climax</a>. Die link verwijst naar een webpagina met behulp van het href attribuut. 

ankertekst

Dat is echter puur code. De gebruiker krijgt enkel de ankertekst “Digital Climax” te zien. Het eindresultaat van de code hierboven is Digital Climax. Aan de ankertekst is duidelijk te zien dat er een hyperlink achter zit.

Het belang van de ankertekst voor jouw SEO

De ankertekst heeft een grote invloed op de zoekwoorden waarvoor je scoort in zoekmachines. Deze tekst geeft tenslotte aan waar je bezoeker naartoe gaat als je op de link klikt. Zorg dus voor een beschrijvende tekst zodat je bezoekers weten wat hen te wachten staat.

Als wij jou willen doorverwijzen naar onze uitgebreide SEO begrippenlijst, dan zullen we dat ‘zo’ doen. En niet door te zeggen “klik hier”. Dat geeft namelijk geen enkele informatie of betekenis over wat er zich achter de link bevindt. Zowel Google als je websitebezoeker kan dan niet weten waar ze naartoe geleid worden. Relevantie is dus belangrijk!

Ankerteksten en backlinks

Hoewel je er misschien veel minder controle over hebt, is het ook bij backlinks belangrijk dat je een goede anchor text gebruikt. De tekst mag niet voor elke backlink hetzelfde zijn en moet ook hier weer relevant zijn.

Linkt een externe site door naar jouw website? Check dan zeker even of ze wel een originele, relevante ankertekst gebruiken. Ook wanneer jij naar een andere website linkt is dit belangrijk.

Een goede, relevante ankertekst zorgt voor duidelijke informatie voor je bezoeker én heeft een positieve invloed op je ranking in Google. Geef je SEO een zetje en ga aan de slag met passende ankerteksten voor al jouw externe en interne links.

Inhoudsopgave