Alt tag

De alt tag of alt tekst is een stukje tekst dat de content van een afbeelding beschrijft. Ze helpen crawlers en zoekmachines te begrijpen wat de inhoud van de afbeelding is. Bekijk het als een etiketje aan de afbeelding dat vertelt waarover hij gaat.

Alt tag visual

Hoe ziet een alt tag eruit?

Je kan een alt tag instellen wanneer je een afbeelding toevoegt aan de HTML code van je website. Dat ziet er dan als volgt uit: <img src=”bestandslocatie” alt=”beschrijving van de afbeelding” />.

 

3 redenen om een alt tag toe te voegen

De alt tag werd origineel gebruikt om aan blinden en slechtzienden duidelijk te maken wat er te zien is op een afbeelding. Daarvoor wordt de alt tag tot op vandaag nog steeds gebruikt. Screenreaders van deze mensen lezen dan voor wat er te zien is in de afbeelding.

De alt tag zorgt er ook voor dat Google kan inschatten of een afbeelding relevant is. Past de afbeelding binnen de context van de pagina? Pagina’s met een hoge relevantie scoren beter in Google.

Als laatste helpt de alt tag een afbeelding beter te scoren in Google Afbeeldingen. Door een goede, relevante alt tag te gebruiken kunnen mensen je afbeelding terugvinden in Google Afbeeldingen als de zoekwoorden aansluiten bij jouw afbeelding.

 

De alt tag voor SEO

We raden je aan de alt tag altijd in te vullen, hij draagt namelijk bij aan je SEO. Je kan er ook best je zoekwoorden in verwerken. Natuurlijk mag je niet overdrijven, maar het belangrijkste zoekwoord komt er best in voor. Google gaat je alt tekst bekijken om te beoordelen of hij relevant en kwaliteitsvol is. Een goede alt tag draagt dus bij aan een hogere score in Google.

 

Alt tag, title tag en bestandsnaam

De alt tag en de title tag worden soms met elkaar verward. De alt tag beschrijft een afbeelding voor crawlers en zoekmachines. De title tag is een extra hulpmiddel: wanneer je met je cursor over een afbeelding gaat, verschijnt er een tekst die bijvoorbeeld extra uitleg geeft.

Ook de bestandsnaam van de afbeelding, die op jouw computer opgeslagen staat, is belangrijk. Sla dus nooit een afbeelding op als bijvoorbeeld “naamloos.jpg”, maar zorg voor een duidelijke naam waardoor je meteen weet waarover de afbeelding gaat.

Inhoudsopgave