Alt tag

Wat is een alt tag?

De alt tag of alt tekst is een stukje tekst dat de content van een afbeelding beschrijft. Ze helpen crawlers en zoekmachines te begrijpen wat de inhoud van de afbeelding is. Bekijk het als een etiketje aan de afbeelding dat vertelt wat er te zien is.

Hoe ziet een alt tag eruit?

Spoiler alert: niet zoals de afbeelding hiernaast dus… En toch is dat een perfect voorbeeld van een alt tag. Klik maar eens met je rechtermuisknop op de afbeelding en vervolgens op ‘Inspecteren’.

Tussen de URL met de locatie van de afbeeldingen en de afmetingen ontdek je in de HTML-code de toevoeging “alt=”Alt tag visual””. Dat beschrijft helemaal wat je ziet, toch?

alt tag visual

Hoe voeg je een alt tag toe?

Je kan een alt tag instellen wanneer je een afbeelding toevoegt aan de HTML code van je website. Dat ziet er dan als volgt uit: <img src=“bestandslocatie” alt=“beschrijving van de afbeelding” />. De meeste CMS’en, waaronder zeker WordPress, laten je eenvoudig toe om de alt tag in te stellen in de mediabibliotheek.

3 redenen om een alt tag toe te voegen

Bij een grote website is het instellen van een alt tag voor elke afbeelding een enorme klus. Toch loont het de moeite, en wel om deze redenen.

Voor blinden en slechtzienden

Daarvoor werd de alt tag namelijk ontwikkeld. Hij maakt blinden en slechtzienden duidelijk wat er te zien is op een afbeelding. De alt tag wordt er trouwens tot op vandaag nog steeds voor gebruikt. Screenreaders van deze mensen lezen voor wat er te zien is in de afbeelding.

Voor Google

Want met de alt tag schat Google in of een afbeelding relevant is. Past de afbeelding binnen de context van de pagina? Pagina’s met een hoge relevantie scoren beter in de zoekresultaten.

Voor jezelf

Als laatste helpt de alt tag een afbeelding beter te scoren in Google Afbeeldingen. Door een goede, relevante alt tag te gebruiken vinden mensen jou in Google Afbeeldingen – tenminste, als hun zoekwoorden aansluiten bij jouw alt tag.

De alt tag voor SEO

We raden je aan de alt tag altijd in te vullen, hij draagt namelijk bij aan je SEO. Je kan er ook best je zoekwoorden in verwerken. Die haalde je eerder uit je zoekwoorden onderzoek. Natuurlijk mag je niet overdrijven, maar het belangrijkste zoekwoord komt er best in voor. Google bekijkt je alt tekst om te beoordelen of hij relevant en kwaliteitsvol is. Een goede alt tag draagt dus bij aan een hogere score in Google.

Alt tag, title tag en bestandsnaam

De alt tag en de title tag worden soms met elkaar verward. De alt tag beschrijft een afbeelding voor crawlers en zoekmachines. De title tag is een extra hulpmiddel. Wanneer je met je cursor over een afbeelding gaat, verschijnt er een tekst die bijvoorbeeld extra uitleg geeft.

Ook de bestandsnaam van de afbeelding, die op jouw computer opgeslagen staat, is belangrijk. Sla dus nooit een afbeelding op als “naamloos.jpg” of “IMG20230508_135738.jpg”. Zorg voor een duidelijke naam waardoor je meteen weet waarover de afbeelding gaat.

Tip

De alt tag is belangrijk maar er zijn nog manieren om je afbeeldingen te optimaliseren voor SEO. Je ontdekt ze allemaal in onze handige gids.

Inhoudsopgave