Time on page & session duration

Wat is time on page & session duration?

Time on page of average time on page is niets meer dan de gemiddelde tijd die een bezoeker doorbrengt op een webpagina.

Session duration is de tijd die een gebruiker gemiddeld op jouw website doorbrengt.

 

Time on page VS session duration

Deze twee begrippen worden vaak samen gebruikt. Ze meten immers allebei de tijd die iemand doorbrengt binnen je website.

 

Wat betekent time on page?

De average time on page of gemiddelde tijd op pagina meet hoe lang een bezoeker gemiddeld doorbrengt op 1 pagina. Verlaat hij de ene pagina om naar de volgende te gaan, dan stopt de teller voor de eerste pagina en begint een nieuwe teller voor de volgende pagina.

Hoe bereken je de average time on page?

Time on page

Wat betekent session duration?

De average session duration of gemiddelde sessieduur meet hoeveel tijd een bezoeker gemiddeld doorbrengt op jouw volledige website. Het gaat dus niet om een enkele pagina. De teller blijft gaan zolang de bezoeker op je website blijft, ongeacht op welke pagina hij zich bevindt, en eindigt wanneer hij de website verlaat.

Hoe bereken je de average session duration?

Session duration

Valkuilen van time on page

De tijd die iemand op elke pagina doorbrengt juist meten is lastig. Dat komt omdat de laatste pagina die bezocht wordt, niet meegerekend wordt. De tijd begint te lopen vanaf de bezoeker op een pagina komt en stopt wanneer hij naar een volgende pagina op jouw website gaat. Daar begint de teller opnieuw te lopen. Maar wanneer iemand na 5 pagina’s te hebben bezocht je website afsluit, is er dus geen ‘volgende pagina’ en de time on page voor die laatste pagina wordt als nul beschouwd.

Een ander probleem is dat er geen rekening gehouden wordt met tab-browsing behavior. Internetgebruikers zetten graag meerdere tabs open en switchen dan geregeld van tabblad. Als iemand een pagina op je website bezoekt en na 5 minuten overschakelt naar een ander tabblad om zijn mails te lezen, blijft de time on page teller doorlopen. Keert hij na 10 minuten terug naar het tabblad van jouw pagina, dan zijn er dus 10 minuten bijgeteld waarvan de gebruiker eigenlijk niet op je website aanwezig was. Enkel wanneer het langer dan 30 minuten duurt voor de bezoeker terugkeert naar het tabblad, zal een nieuwe sessie gestart worden in plaats van de time on page tijd te registreren.

 

Heb je een korte average time on page?

Heb je een pagina waarbij je een relatief korte time on page hebt? Kijk dan eerst eens naar de pagina zelf. Wanneer er op jouw homepage enkel een logo en wat foto’s staan, is het logisch dat mensen niet veel tijd op deze pagina zullen spenderen. Zeker als de bounce rate voor die pagina ook laag is, kan het geen kwaad. Mensen navigeren dan gewoon sneller naar andere pagina’s op jouw website.

 

Time on page en session duration zijn dus lastige metrics. Ze vertellen je iets over hoe lang een bezoeker op een pagina of op je website doorbrengt, maar de resultaten zijn niet altijd exact.

Inhoudsopgave