Welke zoekwoorden moet je gebruiken?

Zoektocht naar de juiste SEO zoekwoorden

Om te scoren in Google moet je aan de slag met de juiste zoekwoorden. Zo werkt SEO nu eenmaal. Maar het kan al snel een uitdaging worden om de juiste zoekwoorden te achterhalen. Het is een proces dat veel tijd vergt maar een gigantische return met zich mee brengt. Als je tijd investeert in SEO zorg je er maar beter voor dat je die tijd goed richt en dus inzet op de juiste zoekwoorden.

 

Brainstorm naar veelgebruikte zoekwoorden

Stap 1 in het bepalen van jouw zoekwoorden zou altijd een brainstorm moeten zijn met het team. Breng daarvoor zowel mensen van marketing, support als directie aan boord. Iedereen heeft een andere kijk op woorden die gebruikt worden om de producten en diensten te omschrijven.

Medewerkers van de klantendienst staan in rechtstreeks contact met de klant. Ze hebben een zicht op welke vragen er vaak gesteld worden. Onbewust kunnen ze hier ook de veelgebruikte woorden voor aangeven. Dat geeft een enorme meerwaarde in jouw zoekwoorden onderzoek.

Stel samen een lijst op van zo veel mogelijk verschillende zoekwoorden die jullie kunnen bedenken over jullie product of dienst. Zo weet je exact welke zoekwoorden je voor de website kan gebruiken.

 

Welke zoekwoorden gebruikt mijn concurrent

Om je eigen zoekwoordenonderzoek aan te vullen, kan je een kijkje nemen tussen de zoekwoorden die je concurrenten gebruiken. Ook daar kan je heel wat relevante informatie en nieuwe ideeën uithalen.

 

Zoekintentie

Wat betekent zoekintentie?

Zoekintentie wordt ook wel gebruikersintentie of search intent genoemd. Het is de reden die achter de zoekopdracht zit. Waarom voert iemand een bepaalde zoekopdracht uit? Wat is het probleem, de vraag of behoefte van die gebruiker? Kort gezegd: het waarom van de zoekopdracht.

 

Waarom is zoekintentie belangrijk?

Het antwoord op de vraag “waarom is zoekintentie belangrijk?” is simpel: relevantie.

Hoe beter een resultaat aansluit bij de zoekintentie, hoe hoger het in de SERP zal verschijnen. De persoon die de zoekopdracht intypt, wil natuurlijk een resultaat dat zo goed mogelijk aansluit bij zijn zoekintentie. Anders zal hij niet tevreden zijn met het resultaat. Wil je dus hoog scoren in Google, dan is het cruciaal dat de inhoud van jouw content overeenkomt met wat mensen zoeken én willen vinden.

 

Soorten zoekintenties

Je kan verschillende soorten zoekintenties hebben. De ene persoon wil bijvoorbeeld een treinticket naar Parijs kopen, terwijl de andere gewoon wat meer informatie over de geschiedenis van deze stad wil.  Je kan zoekintenties opsplitsen in vier grote categorieën.

 

Informatieve zoekintentie

Een persoon met een informatieve zoekintentie wil wat meer informatie vergaren over een bepaald onderwerp, product of dienst.

Er zijn een aantal vraagwoorden die vaak terugkomen: wie, wat, waar, waarom, wanneer, hoe (veel/lang), …

De gebruiker gebruikt meestal een vraagwoord (vb. wanneer gaat de zon onder), maar kan bijvoorbeeld ook zoeken op “het weer in Antwerpen”. Ook dit is een informatieve zoekopdracht.

Bij een informatieve zoekintentie komen er regelmatig featured snippets aan te pas omdat daarmee snel op de vraag geantwoord kan worden. Deze featured snippets maken wel dat het steeds moeilijker wordt op hoog te ranken voor deze zoekopdrachten.

 

Commerciële zoekintentie

De commerciële zoekintentie kunnen we opsplitsen in 2 kleinere categorieën: de oriënterende zoekintentie en de transactionele zoekintentie. In beide gevallen is de gebruiker op zoek naar een product of dienst.

 

Oriënterende zoekintentie

Dit wordt ook wel een vergelijkende zoekintentie genoemd. De persoon gaat op zoek naar meer informatie of advies over een product of dienst dat hij mogelijk wil aankopen.

Woorden die vaak gebruikt worden bij deze intentie zijn bijvoorbeeld: top 10, de beste, kosten, prijzen, verschil, voor- en nadelen, …

Een voorbeeld van een zoekopdracht met een oriënterende intentie is bijvoorbeeld “de beste iPhone 2021”.

 

Transactionele zoekintentie

Bij deze intentie weet de gebruiker al goed wat hij of zij wil. Hij is klaar om over te gaan tot een aankoop. Hij gebruikt woorden zoals ‘kopen’ of ‘bestellen’ in zijn zoekopdracht.

Een voorbeeld van een zoekopdracht met een transactionele zoekintentie is bijvoorbeeld “iPhone 12 kopen”.

 

Lokale zoekintentie

Iemand heeft een lokale zoekintentie als hij op zoek is naar een product of dienst in zijn buurt. De locatie wordt dus vaak toegevoegd aan de zoekopdracht. Een voorbeeld is “schoenenwinkel Antwerpen”.

Een kleine kanttekening: Google weet zelf al waar de gebruiker zich bevindt en zal dus automatisch resultaten uit de (ruime) omgeving tonen.

 

Navigerende zoekintentie

Soms weet iemand al exact wat hij nodig heeft. In dat geval spreken we van een navigerende zoekintentie. Een voorbeeld is iemand die als zoekopdracht “Youtube” ingeeft en zo naar de website van Youtube navigeert.

 

Zoekintentie en zoekwoordenonderzoek

Om goed op de zoekintentie in te spelen, begin je met een zoekwoordenonderzoek. Tools zoals AnswerThePublic zijn ideaal om long tail zoekwoorden te vinden die bij de verschillende zoekintenties passen.

Eens je alle relevante zoekwoorden gevonden hebt, ga je ze onderverdelen per intentie. Zoekwoorden die bij een informatieve zoekintentie horen, kan je gebruiken op bijvoorbeeld blogposts terwijl je die van een transactionele zoekintentie kan gebruiken op bijvoorbeeld een productpagina.

 

Zoekintentie en SEO

De zoekintentie achterhalen is een belangrijke stap binnen je SEO-strategie. Door in te spelen op de juiste zoekintentie, sluit je pagina beter aan op de behoefte van de gebruiker. Zo kan Google jouw pagina als relevant resultaat laten zien én daarbovenop zal je CTR stijgen. Gebruikers klikken natuurlijk op de resultaten die relevant zijn en bovenaan de SERP staan.

 

Beter aansluiten bij de zoekintentie

Om beter te kunnen aansluiten bij de zoekintentie, kan je inspiratie halen uit de SERP. Bekijk de eerste 3 tot 5 resultaten. Wat wordt er verwacht? Afbeeldingen, video’s, blogberichten, productpagina’s, …? En op welke zoekwoorden ranken zij nog? Deze kan je ook in jouw content gaan verwerken.

Ook de Google Suggesties en rich snippets kunnen je inspiratie en informatie geven om jouw content te optimaliseren voor een bepaalde zoekintentie.

Begin met een zoekwoordenanalyse

De kunst bestaat er vervolgens in om die lijst van zoekwoorden te verfijnen tot de zoekopdrachten die het meest gebruikt worden. Let daarbij heel sterk op de intentie van een bepaalde zoekopdracht. Het is niet de bedoeling om in te zetten op de exacte zoekwoorden die gebruikt worden, wel op de betekenis achter die zoekwoorden.

Zeker met de opkomst van mobiele toestellen en de gepaarde stijging in voice search is het interessant om de betekenis van een zoekopdracht te bepalen. Op een mobiel toestel typen mensen anders, minder graag, dan dat ze vroeger op de computer deden. Met de voice search worden er zelfs vaak conversaties gevoerd met de zoekmachine. Daarin komen de zoekwoorden dan vaak minder voor.

Zoekwoorden tools

Er zijn heel wat tools beschikbaar om te bepalen hoe vaak een zoekwoord nu exact gebruikt wordt. Een voorbeeld van zo’n tool is Ubersuggest. Belangrijk hierbij is dat deze tools meestal niet over de exacte data van Google beschikken. Ze maken een schatting op de data die verkrijgbaar is.

Het kan dus perfect zijn dat je in 2 verschillende tools, 2 totaal uiteenlopende resultaten krijgt qua aantal zoekopdrachten. De tools geven wel correct de verhouding aan tussen de zoekwoorden. Tool A geeft aan dat “keyword tool” 40 keer opgezocht werd en “zoekwoorden planner” 80 keer. Tool B geeft aan dat “keyword tool” 65 keer opgezocht werd en “zoekwoord planner” 85 keer. Dan kan je hieruit concluderen dat “zoekwoord planner” het meest gebruikte zoekwoord is. Je merkt op dat het exact aantal zoekopdrachten sterk kan verschillen per tool. Dat komt voornamelijk omdat de tools verschillende data sets raadplegen.

Gratis zoekwoorden analyse tools

Google heeft enkele belangrijke functionaliteiten die je kan gebruiken voor een zoekwoorden onderzoek. Het is niet hun oorspronkelijke bedoeling maar ze geven heel wat inzichten in de meest gebruikte woorden.

Gerelateerde zoekopdrachten onderdeel

Onderaan iedere zoekopdracht die je uitvoert verschijnen er gerelateerde zoekopdrachten. Deze suggesties geven een eerste indicatie naar zoekopdrachten die nog zijn uitgevoerd.

Gerelateerde zoekopdrachten in zoekwoorden onderzoek

Autocomplete functie

Wanneer je iets intypt in Google gaat Google automatisch suggesties geven op basis van wat je al getypt hebt. Dat kan zowel het aanvullen van een volledig woord zijn of het afmaken van een begonnen woord. Deze functie geeft je weer extra inzichten in veelgebruikte zoektermen.

Autocomplete inzetten voor zoekwoorden analyse

Adwords keyword planner

De keyword planner van het advertentieplatform van Google geeft je echte inzichten in zoekverkeer. Het toont je hoe vaak er op een bepaalde term gezocht wordt en hoeveel concurrentie er speelt op een zoekwoord.

Je kan deze tool gratis gebruiken, zolang je maar een adwords account hebt.

Google trends

Niet alle zoekwoorden hebben een constant zoekvolume. Wanneer je inzet op Halloween kostuums gaat je verkoop in de periode voor Halloween sterk stijgen, terwijl je de rest van het jaar geen enkel order ontvangt. Dat zijn trends die je kan ontdekken met tools als Google trends.

Ook de opkomst van mondmaskers tijdens de Corona crisis geeft duidelijk weer hoe zoekvolume naar bepaalde woorden kan wijzigen.

Ubersuggest

Deze tool geeft extra data weer waarmee je beter kan inschatten hoe vaak er op een zoekwoord gezocht wordt, hoe jij en je concurrent scoren voor deze resultaten en heel belangrijk hoe moeilijk het is om op dit zoekwoord te scoren.

Ubersuggest maakt gebruik van een freemium model. Je kan er dus tot op een bepaalde hoogte gratis mee aan de slag. Van zodra je een grens overstijgt moet je betalen.

Exacte data verzamelen

Om echte data, rechtstreeks van Google, te ontvangen kan het interessant zijn om aan de slag te gaan met een SEA campagne. Hierbij kan je focussen op zoekwoorden waarvan je denkt dat ze relevant zijn voor jouw bedrijf. Focus niet op de #1 positie met de ads maar mik op een #4 of #5 positie. Daarmee verkrijg je heel wat data zonder achter te blijven met torenhoge kosten.

Als extra voordeel ontvang je snel veel verkeer. Daarmee kan je ook aan de slag om je website te optimaliseren voor conversie.

Denk er aan dat je advertenties niet altijd draaien en dat er dus nog wel variatie mogelijk is.

 

Welke zoekwoorden worden het meest gebruikt

Iedereen wil graag gevonden worden op zoekwoorden waar veel op gezocht wordt. Dat betekent dus ook dat er veel concurrentie bestaat op die zoekwoorden.

Op Long Tail zoekwoorden is minder zoekverkeer. Maar het is ook makkelijker om hier een goede positie voor te halen. 30% van alle zoekopdrachten bestaat uit zoekwoorden waarop enkele honderden of duizenden keren per dag op gezocht wordt. De overige 70% zit in zoekopdrachten die helemaal niet zo vaak, of zelfs maar 1 keer, voorkomen. Er zitten dus heel wat mogelijkheden in de langere zoekopdrachten.

Het is wel een grotere uitdaging om deze langere zoekwoorden te achterhalen. Ze zitten goed verstopt in zoekwoord tools of vallen vaak buiten de data. Daarom is het soms interessanter op zoek te gaan naar patronen in deze zoekopdrachten.

Wanneer je een patroon ontdekt zoals bijvoorbeeld “merk eigenschap zoekwoord” kan je hierop inspelen in je content. Daarnaast is het vaak onmogelijk om die lange zoekwoorden in 1 hap te verwerken in een tekst.

Het belang van concurrentie op een zoekwoord

Wanneer je inzet op SEO verwacht je natuurlijk vroeg of laat resultaat. Dat resultaat kan je sneller binnenhalen door in de beginfase te focussen op zoekwoorden met minder concurrentie. Er zal minder verkeer naar zijn. Maar we weten ondertussen dat 70% van alle zoekopdrachten eigenlijk maar weinig verkeer ontvangen. Vele beetjes maken nog altijd heel veel verkeer.

Op termijn kan je die minder concurrentiële zoekwoorden ook inzetten om te gaan scoren op zoekwoorden waar heel veel concurrentie voor is.

 

De waarde van een zoekwoord bepalen

Niet ieder zoekwoord heeft een even grote waarde voor je bedrijf. Sommige zoekwoorden geven duidelijk aan dat er actie ondernomen zal worden. Andere focussen eerder op het verkrijgen van informatie. Ieder zoekwoord draagt uiteindelijk bij tot de algemene indruk over je bedrijf bij je klant, maar sommigen focussen brengen onmiddellijk resultaat waar andere focussen op de beginfase van het verkoopproces.

Daarnaast is niet ieder zoekwoord even relevant voor je product of dienst. Deel daarom je zoekwoorden op volgens relevantie.

Door de waarde van een zoekwoord goed in te schatten weet je waar je de focus moet leggen en hoe je resultaat kan halen met behulp van SEO en relevante, veelgebruikte zoekwoorden.