Javascript

Wat is Javascript?

Javascript is een programmeertaal die dynamische websites mogelijk maakt. Het staat toe om te rekenen en je HTML & CSS te wijzigen. Het is meerbepaald een scripttaal: een soort programmeertaal waarmee je kleine programma’s kan schrijven om veelvoorkomende of eenmalige taken uit te voeren.

 

Waarvoor wordt Javascript gebruikt?

Javascript wordt voor verschillende dingen gebruikt. Op websites wordt het voornamelijk gebruikt voor formulieren en animaties. Daarnaast wordt Javascript ook gebruikt om te gamen in je browser, voor de ontwikkeling van mobiele apps en om webbased geanimeerde presentaties en slideshows te maken.

Javascript zorgt ervoor dat een pagina dynamisch wordt. Met enkel HTML en CSS blijft een pagina statisch.

 

Hoe werkt Javascript?

Javascript code wordt bijna altijd uitgevoerd op de code van de website bezoeker zelf. Het script wordt als code gedownload naar de browser van de gebruiker en daar uitgevoerd.

Javascript kan rekenen en data manipuleren of valideren. Dat kan zowel automatisch gebeuren of via een trigger. Bij een trigger wordt het script geactiveerd na een bepaalde handeling van de websitebezoeker. Daarna vormt de gebeurtenis zich op de webpagina.

 

Een voorbeeld hiervan is een dropdown menu dat verschijnt wanneer jij met je muis over een titel in het menu hovert.

 

Javascript en SEO

Vroeger konden zoekmachines deze code helemaal niet lezen. Vandaag de dag kunnen zoekmachines, zoals Google, javascript beter begrijpen en kan de code dus meespelen in je SEO.

 

Javascript kan een invloed hebben op verschillende SEO-factoren:

 

Is Javascript positief of negatief voor SEO?

Javascript kan heel wat positieve invloed hebben op je SEO. Maar het is wel belangrijk dat je dit allemaal correct doet. Zorgt Javascript er bijvoorbeeld voor dat jouw website heel traag laadt? Dan heeft het een negatieve invloed.

 

Is Javascript veilig?

Javascript is over het algemeen veilig. Het wordt dan ook veel gebruikt binnen webdevelopment. Toch heeft Javascript een aantal zwakke punten. Zo kunnen cybercriminelen via Javascript een cross-site scripting aanval doen waarmee ze toegang kunnen krijgen tot persoonsgegevens. Daarom is het belangrijk om je code op voorhand grondig te testen en na te kijken vooraleer je ze effectief inzet.

 

Inhoudsopgave