Wat is Google Tag manager en hoe gebruik je het?

Google Tag manager is een online tool waarmee je gemakkelijk zelf HTML kan injecteren in je website. Je IT’er plaatst eenmalig de code voor Google Tag manager in je website en daarna kan je zelf aan de slag. De tag manager is gratis en gebruiksvriendelijk. Vooraleer je dus code kan toevoegen aan je website, installeer je de Google Tag manager.

 

Tag manager opzetten

 

1)     Maak een account op tag manager

Surf naar tagmanager.google.com en meld je aan met je Google account. Je kan ook een nieuw account maken als je nog geen Google account hebt.

 

2)    Voeg een nieuwe site toe

Van zodra je ingelogd bent, krijg je een leeg scherm te zien:

GTM account aanmaken

Via de knop “account maken” kan je een nieuw account met bijhorende site registreren. Geef in het volgende scherm de juiste gegevens in.

GTM account toevoegen

Om tag manager te activeren op je website, voeg je eenmalig een technische code toe aan je site. Van zodra die code actief is, welliswaar op de juiste plaats, hoef je zelf niet meer in de code te duiken. Je kan hiervoor dus eenmalig je web developer inschakelen. In de meeste WordPress thema’s kan je de tag via een simpel onderdeel wijzigen. Vaak kan je de eerste code binnen de tag ook op dezelfde manier aanpassen.

GTM installeren

Wanneer je nu teruggaat naar je startscherm, krijg je jouw account te zien:

GTM alle accounts

 

Hoe werkt Google tag manager?

Eens je account opgezet is, krijg je een algemeen overzicht. Dat ziet er zo uit:

GTM overzicht

 

De structuur van tag manager

Tag manager werkt volgens een basisstructuur. Zo heb je:

  • Variabelen
  • Triggers
  • Tags

 

Wat is een tag manager variabele?

Een variabele is een tijdelijke aanduiding voor een waarde die je kan wijzigen. Voorbeelden hiervan zijn een productnaam of datum. Je hebt in Tag manager heel wat verschillende variabelen. Initieel zijn enkel de standaard variabelen actief. Je kan hier zelf nog variabelen aan toevoegen via de knop “nieuw”. Via “configureren” kan je minder standaard events activeren en deactiveren.

GTM variabelen

“Configureren” geeft onderstaande opties:

GTM configureren 1

Zo kan je bijvoorbeeld de click URL activeren om klikken op links met een bepaalde url te gebruiken.

GTM configureren 2

 

Wat is een tag manager trigger?

Een trigger gaat op basis van een variabele kijken of een bepaalde actie zich voordoet, bijvoorbeeld een klik of een formulier verzenden. Nadat je de klik variabelen hebt geactiveerd, kan je die gebruiken om een trigger in te stellen. Standaard zijn er nog geen triggers ingesteld. Je kan via de knop “nieuw” een nieuwe trigger aanmaken.

GTM trigger

Bovenaan stel je een naam in voor de nieuwe trigger.

GTM trigger naam

Daarna ga je de trigger instellen, dat doe je door op het grote witte vierkant te klikken. Een tweede venster opent. Hier selecteer je het juiste type trigger. Je kiest op basis van wanneer een trigger geactiveerd zal moeten worden.

GTM trigger kiezen

 

  • Klik op “Alleen links”
    • Dit registreert een klik op een link.

GTM trigger alleen links

 

  • Paginaweergave
    • Dit registreert de weergaven van pagina’s
    • Je kiest zelf of je dit van alle pagina’s opvolgt of van een selectie pagina’s. Dat laatste is vooral handig om bijvoorbeeld weergaven van een bedankingspagina op te volgen.

GTM paginaweergave

 

Wat is een tag manager tag?

Een tag gaat een bepaald item echt toevoegen aan je website. Denk aan een stukje HTML code, een trigger die Google analytics gaat activeren, externe tools als Hotjar, … Een nieuwe tag maak je aan via de “nieuw” knop.

GTM tag

In het nieuwe venster kan je de tag configureren. Je begint met de nieuwe tag een naam te geven.

GTM tagconfiguratie

Via “tagconfiguratie” kan je het type tag kiezen. We maken in specifiekere tutorials altijd duidelijk welk type je hier moet selecteren.

GTM type tag

Nu selecteer je de juiste trigger. Hier kan je kiezen uit de triggers die je zelf aangemaakt hebt.

 

Wat is een tag manager container?

De container hebben we helemaal in het begin aangemaakt. Hier wordt alles wat je wil meten verzameld. Een container zorgt voor samenhang tussen tags, triggers en variabelen. Je hebt bijvoorbeeld een container voor je website en een container voor je app.

 

Tag manager structuur

De tag manager structuur ziet er dus als volgt uit: GTM structuur visual

 

Tag manager wijzigingen publiceren

Let op: publiceer je wijzigingen zodat ze actief worden. Publiceren doe je via de knop “Verzenden”

GTM wijzigingen

 

Je kan nu aan de slag met de Google Tag manager. Maak gebruik van onze structured data generator en implementeer de data snel en eenvoudig met de Tag manager van Google.

Axl Van Steenacker

Over de auteur

Axl Van Steenacker

Sinds 2018 specialiseert Axl zich in het optimaliseren van websites voor zoekmachines. Dankzij praktische ervaring legt hij problemen, optimalisaties en strategieën op tafel. Meer bezoekers aantrekken en overtuigen is de rode draad in zijn carrière.