Cloaking

Wat is cloaking?

Cloaking is een black hat SEO techniek waarbij een website aan zoekmachines iets anders laat zien dan aan bezoekers. Met deze techniek proberen marketeers de zoekmachine te misleiden om zo hoger te scoren in de zoekresultaten.

Hoe werkt cloaking?

Webservers kunnen herkennen of het een crawler of een echt persoon is die de website bezoekt. De spider van Google bijvoorbeeld, geeft in de User Agent de naam “GoogleBot” mee. De webserver leest deze User Agent uit en merkt op dat het om een crawler gaat. Met een aangepast script wordt er dan aan de crawler een andere webpagina getoond dan aan een normale bezoeker.

De pagina die aan de zoekmachinespider getoond wordt bevat dan vaak meer links en minder advertenties. Dat komt de gebruikerservaring ten goede waardoor de pagina beter scoort. Uiteraard is dat niet het geval voor bezoekers en wordt de zoekmachine misleid.

Google detecteert deze manier van cloaking ondertussen redelijk snel. Het zal dan ook meteen afgestraft worden.

Een methode die moeilijker door Google opgemerkt kan worden is inhoud meesturen die alleen een echte browser kan zien. Zo kan je bijvoorbeeld met javascript informatie op een pagina zetten zodra iemand begint te scrollen. Een crawler scrolt niet door een pagina en zal deze informatie dus niet te zien krijgen.

 

Wat zijn de risico’s van cloaking?

Cloaking is een black hat SEO techniek. Dat betekent dat het ingaat tegen de richtlijnen van Google en dat je ervoor afgestraft wordt. In eerste instantie zal het je een boost in de ranking bezorgen. Maar dat duurt niet lang. Bevind je je schuldig aan cloaking, dan zal je een penalty van Google ontvangen.

 

Alternatieven om je ranking te boosten

Ben je op zoek naar een alternatief om jouw ranking te boosten? Lees dan onze 5 SEO tips om de eerste positie in Google te behalen. Als je deze tips correct toepast, scoor je vast en zeker!

Inhoudsopgave