Local SEO (lokale SEO)

Wat is local SEO?

Local SEO of lokale SEO betekent locale zoekmachineoptimalisatie. Het is dus SEO of zoekmachineoptimalisatie op lokaal niveau. Wanneer mensen een zoekopdracht uitvoeren met een lokale zoekintentie, kan je hier hoog mee scoren.

 

Voor wie is local SEO belangrijk?

Lokale SEO is belangrijk voor elk bedrijf, maar in het bijzonder voor bedrijven die zich richten op een bepaalde regio. Het is zeker een aanrader voor bedrijven die meerdere fysieke winkels hebben op verschillende locaties.

 

Waarom is lokale SEO belangrijk?

Local SEO wordt steeds belangrijker. De volgende 3 redenen tonen aan waarom je maar beter kan inzetten op lokale SEO.

 

De juiste bezoekers

Optimalisatie van je lokale SEO is belangrijk om relevante bezoekers op je website te krijgen. Bied je een dienst aan in de stad Antwerpen, dan wil je natuurlijk gevonden worden door mensen die in en rond Antwerpen wonen of die daar op een bepaald moment zijn.

 

Relevante resultaten

Google hecht veel belang aan local SEO. Waarom? Het wil de meest relevante informatie aan zijn gebruikers geven. Iemand die met autopech op de ring van Brussel staat en via Google op zoek gaat naar een garage in de buurt, hoort dan ook resultaten uit de omgeving te krijgen. Een garage uit Antwerpen is in dit geval geen relevant resultaat.

 

Mobile voice search

Voice search wordt steeds populairder. Ongeveer de helft van alle zoekopdrachten wordt tegenwoordig uitgevoerd via voice search. Een groot deel daarvan is gericht op geografische content en wordt gedaan via mobile. Met voice search kan je namelijk snel een zoekopdracht uitvoeren wanneer je onderweg bent met de auto en op zoek bent naar een garage, restaurant of winkel in de buurt.

 

Hoe werkt local SEO?

Lokale SEO heeft invloed op de lokale zoekresultaten. Die zoekresultaten kan je op 2 plaatsen terugvinden op de SERP. Eerst en vooral via Google Maps, maar ook in de organische zoekresultaten. Om de posities van de lokale zoekresultaten te bepalen, gebruikt Google 3 factoren:

  • Relevantie: in hoeverre komt jouw profiel overeen met wat de gebruiker zoekt?
  • Afstand: wat is de afstand tussen jou en de gebruiker?
  • Prominentie: hoe bekend is je bedrijf?

 

Local 3-pack

Wie een zoekopdracht uitvoert met een lokale intentie en dus op zoek gaat naar een bedrijf of plaats in zijn omgeving, krijgt automatisch de 3 resultaten te zien die het meest relevant en fysiek dichtbij zijn. De resultaten verschijnen in Google Maps en in de organische zoekresultaten. Dit wordt ook wel de local 3-pack genoemd.

 

Lokale organische resultaten

Lokale zoekresultaten verschijnen ook tussen de andere organische zoekresultaten. Locatie is hier belangrijk, maar ook relevantie. Wanneer iemand op zoek gaat naar een kledingwinkel in de buurt, kan een winkel die vlakbij is toch lager scoren in de zoekresultaten puur omdat een andere winkel een relevanter zoekresultaat levert voor de gebruiker.

 

Hoe optimaliseer je voor lokale SEO?

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om je lokale vindbaarheid te vergroten. Uiteraard zorg je er al voor dat jouw website geoptimaliseerd is voor SEO. Daarna kan je gaan optimaliseren voor local SEO.

 

Je website aanmelden bij Google Mijn Bedrijf

De eerste stap naar een betere lokale vindbaarheid is je bedrijf registreren bij Google Mijn Bedrijf. Dit zorgt ervoor dat je zichtbaar wordt op Google Maps en je bent meteen veel herkenbaarder voor Google.

Vul je bedrijfsgegevens, locatie en openingsuren correct in. Bezoekers zien zo in een oogopslag de belangrijkste informatie verschijnen naast de zoekresultaten.

Google Mijn Bedrijf Voorbeeld

 

De juiste contactgegevens

Check of de contactgegevens op je website correct en volledig zijn. Google gebruikt deze gegevens om te berekenen hoe dichtbij of ver weg jij je van een gebruiker bevindt. Daarnaast kan je jouw bedrijf ook aanmelden bij directories zoals TripAdvisor en Foursquare.

 

Lokale zoektermen voor local SEO

Lokale SEO is gericht op lokale zoektermen. Houd deze dus in je achterhoofd tijdens je zoekwoordenonderzoek. Lokale zoekwoorden zijn zoekwoorden die gebruikt worden bij een lokale zoekintentie. Een aantal voorbeelden:

  • Schoenenwinkel Meir
  • Bakker in de buurt
  • Parking Mechelen
  • Brillenwinkel

Een lokale zoekintentie bevat dus vaak een locatie, maar dat hoeft niet per se. Iemand die op zoek is naar brillenwinkel, zal hoogstwaarschijnlijk een brillenwinkel in zijn omgeving bedoelen en niet aan de andere kant van het land.

 

Lokale linkbuilding toepassen

Linkbuilding en het verkrijgen van kwalitatieve backlinks is sowieso belangrijk voor SEO. Om jouw lokale SEO te boosten, zijn lokale backlinks belangrijk. Dat betekent dat je backlinks verkrijgt van andere website uit dezelfde regio. Ook een vermelding in het lokale nieuws kan hieraan bijdragen.

 

Reviews gebruiken

Via Google Mijn Bedrijf kunnen je klanten een review achterlaten. Hoe meer goede reviews je bedrijf krijgt, hoe hoger Google jouw bedrijf zal plaatsen in de ranking. Het is namelijk een teken dat je klanten tevreden zijn en voor Google betekent dit dat je relevant en betrouwbaar bent.

Vergeet ook niet te reageren op de reviews. Wanneer iemand je een minder goede score geeft, kan je zo aantonen dat je open staat voor feedback en je jouw bedrijf en aanpak wil verbeteren.

 

Goede content schrijven

Sterke en kwalitatieve content mag niet ontbreken op je website. Ongeacht of je je focust op local SEO of algemene SEO, content is altijd belangrijk. Wil je jouw content een extra zetje geven in de richting van lokale SEO? Denk dan eens aan locatie-specifieke landingspagina’s en vermeldt hier en daar je servicegebied in je teksten.

 

Sociale media

Hoewel sociale media geen ranking factor is, kan het wel bijdragen aan je local SEO. Sociale media is de perfecte plek om je bedrijf lokaal te promoten (al dan niet met advertenties) en van daaruit kan je bezoekers weer doorsturen naar jouw website.

Inhoudsopgave