Kwaliteitsscore: Google E-A-T
E-A-T staat voor Expertise, Authoritativeness (autoriteit) en Trustworthiness (betrouwbaarheid) en is een belangrijk principe van Google om websites te ranken op basis van kwaliteit.
EAT: drie criteria voor de kwaliteitscore
Het E-A-T principe zorgt ervoor dat websites en pagina’s gerankt worden op basis van hun kwaliteit. Dat is voor Google immers heel belangrijk, het wil kwaliteit bieden aan zijn gebruikers. Natuurlijk maakt Google gebruik van immens veel verschillende ranking factoren.
De meest kwalitatieve zoekresultaten verschijnen altijd bovenaan. EAT baseert zich op expertise, autoriteit en betrouwbaarheid. Maar wat houdt dat eigenlijk in?
De E uit EAT: Expertise
Om te bepalen of een tekst, pagina of website kwalitatief is, kijkt Google naar de expertise van de auteur. Wordt de schrijver als expert gezien, dan zal de pagina een hogere kwaliteitsscore krijgen. Volgens Google is een expert iemand die…
- vakjargon gebruikt. Specifieke, vakgerelateerde termen tonen aan dat de auteur weet waarover hij schrijft.
- regelmatig content over een onderwerp publiceert. Als de auteur meerdere stukken content heeft geschreven over een onderwerp, dan is het voor Google duidelijk dat de auteur expert is in dat onderwerp.
- content schrijft die aansluit bij de informatiebehoefte van de bezoeker. Een expert beantwoordt de vragen van het publiek. In de teksten die hij schrijft, geeft hij dus alle nodige informatie die de bezoeker wenst.
Het is dus zeker een meerwaarde om de auteur te koppelen aan je teksten.
De A uit EAT: Authoritativeness
De autoriteit van een website of pagina wordt bepaald op basis van het linkprofiel. Voldoende links van andere, betrouwbare en kwaliteitsvolle websites geven een boost aan jouw kwaliteitsscore. Google denkt namelijk zo: publiceer jij kwalitatieve content, dan zullen andere websites naar jouw content linken.
De T uit EAT: Trustworthiness
Ook bij de betrouwbaarheid komt het linkprofiel kijken. Als websites, die volgens Google betrouwbaar zijn, naar jouw pagina linken dan gaat jouw kwaliteitsscore automatisch omhoog. Daarnaast draagt ook een SSL-certificaat veel bij aan de betrouwbaarheid van jouw website. Voeg daarbij nog een uitgebreide contactpagina, (positieve) reviews en uitgebreide privacyvoorwaarden toe en je website zal voor Google al een stuk meer betrouwbaar klinken.
Kan je jouw E-A-T score meten?
Nee, je kan je EAT score niet zelf meten. Probeer zoveel mogelijk in te zetten op de drie pijlers van Google’s kwaliteitsscore, je zal vanzelf merken dat je beter gaat scoren in Google.